A bokrokat és a virágokat gazolják a közmunkások Kaposvár belvárosában. Van akinek ez az egyetlen lehetőség arra, hogy munkához jusson.

- Nem alkalmaznak már nagyon bennünket, mivel idősebbek vagyunk, és én örülök, hogy itt dolgozhatok, végül is ez is egy pénzkereseti lehetőség számomra - tudtuk meg Nagy Pálnétól.

Sokan nem először vesznek részt a programban. Erzsébet már hat éve dolgozik közmunkásként.

- Nagyon jó, hogy van ez a foglalkoztatás, mert a biztos megélhetést azért biztosítja, mert a segély az nem megoldás, én nagyon örülök, hogy ez a lehetőség is van a városban. Családos vagyok, 4 családom van, unokám van, én meg vagyok elégedve ezzel - tette hozzá Bogdán János Norbertné.

Jelenleg 220 közfoglalkoztatott dolgozik a városban, a következő időszakban azonban mégegyszer ennyit alkalmaznak.

- Várható még munkaerő felvétel augusztusban indul a startmunka program. Ez három fázisból fog állni, mezőgazdasági földút javítás, értékteremtő beruházás és illegális hulladékmegszüntetés címen fog még indulni, úgy mint a korábbi években - mondta Horváth Gyula, a Kaposvári Városgondnokság főművezetője.

A Tokaji parkerdő lőterét csinosítják a közmunkások. A Sefag Zrt. évek óta részt vesz a programban. Ők az ország egyik legnagyobb közfoglalkoztatói.

- A nyári közmunka programban, amely május elsején kezdődött és szeptember 30-ig tart, 436 főt alkalmazunk átlagosan, és ebből 436 főből közel 10 %-át, mintegy 40 főt fogunk tovább iskolázni, hogy további képesítések megszerzésével tudják erősíteni magukat a munkaerő piacon - tette hozzá Ihárosi Péter, a SEFAG Zrt. szóvivője.

Az idei programra 40 milliárd forinttal több, azaz csaknem 184 milliárd forint jut. A tervek szerint országosan 200 ezer embert foglalkoztathatnak.

Címkék: jut, több, közmunka, kaposvár, gazdaság