Vargáék 80 hektáron termesztenek vetőkrumplit. Az országos mennyiség 40 százalékát egyedül ők adják, ennyire kevesen foglalkoznak már Magyarországon krumplitermesztéssel.

- Ez sajnálatos módon nem fedezi a magyar szükségleteket és egy nagyon alacsony számnak mondható. Mert sajnálatos módon évről évre csökken a szaporító anyag előállítók száma Magyarországon - mondta a Solanum Kft. ügyvezetője, ifj. Varga György.

A termesztők szerint a kiszámíthatatlan piac, ezért nem éri meg ezzel foglalkozni.

- 5 évből körülbelül két év jó, két évben nagyon rossz. Két évben meg olyan közepes - tette hozzá a Solanum Kft. ügyvezetője, Varga György.

Ez a gazdaság ennek ellenére lát fantáziát a krumpliban. Most 65 félével kísérleteznek. Néhány újabb magyar fajtát már termesztenek is nagyobb területeken.

A megyei agrárkamara elnöke szerint ha a kormány célzottan támogatná a burgonyatermesztést és a tárolók építését, újra vezető szerepet tölthetne be a piacon Somogy.

- A burgonyatermesztés egy nagyon invesztíció igényes művelet. A célgépek sem olcsók. De a legdrágább a tároló. Tehát a korszerű jól szellőző, jól temperált tárolók építése nagyon drága. Ezért kéne célzottan támogatni - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogy megyei elnöke, Gombos Sándor.

Az agrárkamara szerint biztos megélhetést adna a falvakban élőknek a kellően támogatott burgonyatermesztés, ezért előadássorozatot indítottak a Dél-Somogyi településeken, hogy az itt élőket megismertessék a krumplitermesztés lehetőségeivel.

Címkék: burgonya, krumpli, somogy, gazdaság