Rotyog a halászlé a kondérban. Az alapanyag azonban nem a Balatonból származik. Ezt a tulajdonos már a vendégeknek is töredelmesen beismerte.

- Az előbb beszélgettünk vele és ő mesélte el, hogy különböző csatornákon keresztül, de sikerül beszerezni, de hát nevetséges, hogy a Balaton partján a Balatonból nem kap halat - mondta Kálmán Jenő.

Az étteremben ugyanakkor széles a választék. A halászlétól kezdve a rántott halig mindenfélét lehet itt kapni. A vendéglős azt mondja: nem vette észre azt, hogy kevesebben térnének be hozzá, mióta nem tud balatoni halat felszolgálni.

- Nyíltan el kell mondani a vendégeknek, és nem kell ezzel titkolózni, nem kell,azt mondjam én, hogyha én a Fertő tóról veszem a fogast, hogy balatonit adok, nem azt adok, én Fertő tóit adok perpillanat, kérem szépen Balatonit nem tudok adni, mivel nincsen halászat - tette hozzá az Öreg Halász Vendéglő tulajdonosa, Gellény József.

De nem mindenki ilyen szerencsés. Több balatoni étterem ugyanis Kazahsztánból és Ukrajnából szerzi be a halat. A vendéglősök abban bíznak, hogy idővel újra árulhatnak majd balatoni halat, erre azonban egyelőre kicsi az esély.

- Ha valaki vált engedélyt a Balatonra, van pecabotja leül és horgászik, és kifogja a balatoni halat, őt tud fogyasztani eztán is. Hozzátenném, hogy a korábbi halászati tevékenységünk során, ami az elmúlt 10 évre jellemző volt, olyan mennyiségű hal került ki a Balatonból halászati módszerrel, illetve került be a boltokba, ami eddig sem fedezte az igényeket - tudtuk meg Szári Zsolttól, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatójától.

A vezérigazgató szerint egyhamar nem változik a helyzet, ugyanis továbbra sem halászhatnak. Ugyanakkor nem érti a vendéglősök felháborodását. Szerinte ugyanis eddig sem feltétlenül balatoni halat fogyasztottak a vendégek a tóparti éttermekben.

Címkék: nincs, balatoni, hal, gazdaság