Több méteres magasságba csaptak fel a lángok tavaly ősszel Somogyjád határában. Többen először megijedtek a látványtól. Azt hitték, hogy a kukorica lángol. Pedig csak a MOL vizsgálta a gáz minőségét.

Mára kiderült: megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrogént találtak, így a következő években el is kezdik a gázkitermelést.

A település polgármestere örömmel fogadta a hírt. Mivel már az építési engedély is megvan, azt remélik minél előbb elkezdődhet a beruházás. A Mol-tól ugyanis jelentős iparűzési adó bevételt remélnek. A forráshiányos település ebből szeretne fejleszteni.

null

- Nagyon sok járdánk vár felújításra, amit csak többlet forrásból tudunk csak megoldani. Tehát borzasztóan fontos lenne. Természetesen tervezünk még más beruházásokat is energetikai megtakarításhoz kacsolódó beruházásokat. Így a művelődési ház hőszigetelését - mondta Somogyjád polgármestere, Lőrinczné Kiss Ilona.

Mezőcsokonya is profitálhat a MOL új beruházásából. Éves költségük jelentős hányadát tenné ki a gázkitermelésből származó adóbevétel.

- Hosszú távon kifizetődő. A költségvetést gyarapítja. Ott építjük be és a többi pénzzel együtt osztjuk el az éves kiadásokra - mondta Mezőcsokonya polgármestere, Decsi József.

A MOL az ügyben nem kívánt megszólalni. Közleményükben azt írták: új munkahelyeket nem ígérnek, a gázt pedig nem helyben hasznosítják. Somogyjádról és Mezőcsokonyáról a gázt Csombárdra szállítják. Ott megtisztítják majd innen jut el a gáz az országos fő gázvezetékbe

Címkék: mező, gáz, somogy, gazdaság