Kaposvár mintegy 30 pontban foglalta össze azokat a célokat és területeket, amelyeket fejleszteni akar az idén elindult uniós pénzügyi ciklusban. Ezek között szerepel például a helyi tömegözlekedésben a járműpark cseréje, a lakótelepek és a parkok rehabilitációja, a szociális és egészségügy szolgáltatások javítása és a vállalkozások megerősítése.

- Fő célkitűzéseink, hogy a város egy versenyképes, gazdaságilag erősödő megyeszékhely legyen, a foglalkoztatottság növelése. Nagyon fontos szempont, hogy ökológiailag fenntartható legyen a város, illetve hogy energetikailag minél inkább független legyen a külső szolgáltatóktól - mondta, L. Balogh Krisztina, a Kaposvári Önkormányzat városi főépítésze.

A megye hét járása is bemutatta elképzeléseit a jövőt illetően. A tervekben mindenhol a gazdaság, illetve a vállalkozásfejlesztés, valamint a munkahelyteremtés kapta a legnagyobb hangsúlyt. A kaposvári kistérségben Nagybajom például a 250 embert foglalkoztató helyi varrodát fejlesztené 530 millió forintból. Erre építve pedig képzéseket is indítana.

- Biztosítani kell a munkaerő utánpótlást, mert elviszik a piacot máshová. Nem akarjuk. Nem akarjuk, hogy Kína varrjon, azt akarjuk, hogy Nagybajom varrjon és Nagybajomnak legyen olyan kistérségi, térségi szerepe, hogy akár integrátorként tudja ezt a bérmunkát kiadni - tette hozzá Czeferner Józsefné, Nagybajom polgármestere.

A mostani uniós költségvetési ciklusban az ország több mint 7 ezer milliárd forintot kap. Ebből a területi operatív programon keresztül biztosan több mint 51 milliárd forint érkezik Somogyba gazdaságfejlesztésre. 22 milliárd forint felett a megyei önkormányzat rendelkezik, csaknem 14 milliárdot Kaposvár kap, a kistérségeknek pedig 15 és fél milliárd forint jut 2020-ig.

Címkék: támogatás, megye, somogy, gazdaság