8.05.:

Szita Károly polgármester napirend előtti felszólalásában az elmúlt időszakban megvalósult és elindított beruházásokat említette meg a testület tagjainak. Ezek közé tartozik a Bereczk-program folytatása, a játszóterek felújítása.

A tavaszt eseményeit érintve szóba került a gyermekszínházi biennálé, ami sokakat vonzott.

Az előterjesztésekre térve a költségvetési rendeletet tárgyalják a képviselők.

8.16.:

Pintér Attila (MSZP) kérdezi, hogy a Kaposrétsor felújítási hibáit mikor javítják ki. Továbbá a Kapos Holding hatékony működésére kérdezett rá.

Pintér szerint veszteséges a Holding a cégein keresztül. Arról érdeklődött hogyan lehet csökkenteni a felgyülemlett hiányt.

A testület 14 igen és egy-egy tartózkodás, illetve nem szavazattal elfogadták a költségvetés módosítását.

8.25.: A kaposváriak rendet szeretnének!

A képviselők rátértek arra az előterjesztésre, ami már hónapok óta foglalkoztatja a kaposvári közvéleményt.

Korábban felvetődött, hogy megvonnák a támogatást azoktól, akik nem tartanak rendet saját portájuk körül, nem a társadalmi elvárásoknak megfelelően élnek lakókörnyezetben.

Egy munkabizottság alakult Borhi Zsombor vezetésével a részletek kidolgozása érdekében.

Az előterjesztés elkészült és ebben az szerepel, hogy azoktól,  akik nem az elvárásoknak megfelelően élnek, azoktól megvonható a lakásfenntartási támogatás.

8.33.:

Lamperth Mónika (MSZP) kérdezi: mit értenek a tervezet kidolgozói a szigorú rendelet alatt?

8.37.:

Szita Károly mint mondta, még szigorúbb szabályozást akar elérni. Ennek érdekében akár törvénymódosítást is kezdeményez.

8.40.:

Kéki Zoltán főjegyző kérdésre válaszolva elmondta: nem a rendbontókról szóló bejelentések okoznak konfliktusokat, hanem az az életvitel, amit egyesek folytatnak.

8.44.:

Lampert Mónika  igazságtalannak tartja a rendeletet ezért nem fogja megszavazni. Ez szerinte a különböző kultúrájú emberek közötti problémákat nem fogja megoldani.

8.47.:

Dér Tamás (Fidesz): azt mondja, aki vét a közösség szabályai ellen annak nem jár a közösség által adható támogatás. Ő is még szigorúbb szabályozás akar.

8.50.:

Kiss Tamás (Jobbik) is támogatja a szigorítást. Szerinte a rend az a különböző kultúrák ellenére is egyértelmű megfogalmazás.

8.54.:

Pintér Attila (MSZP): szerint a tervezet neuralgikus pontja továbbra is a bejelentés, az egymás feljelentgetése, ami konfliktusokat okoz majd. Pintér azt mondja, hogy a város először a saját háza táján tegyen rendet, és ezt követően követelje meg másoktól. A közterületek hagynak kívánni valót maga után.

8.56.:

Borhi Zsombor azt mondja, a konfliktusok évek óta tartanak és inkább attól tart, hogy a félelem miatt nem lesznek bejelentések. Ha mi fizetjük a zenészt, akkor had mondjuk meg mit játsszon, mondta Borhi Zsombor. Ha segély kell a várostól valakinek, akkor teljesítse a feltételeket ehhez. A szorításba még bele venné a közlekedési támogatás megvonását is.

9.01.:

Szita Károly záróbeszédében elmondta, a rend közös értéke Kaposvárnak. A rendet érvényre kell juttatni bármilyen módon. Aki a rendet nem tartja be annak nem tisztességesek a szándékai. Az pakolhat és elmehet innen.

9.03.:

Kéki Zoltán válaszában azt mondta, igyekeznek mindent megtenni, hogy a város rendet tartson közterületein, aki azt mondja szégyellni valója van Kaposvárnak az még nem járt más városban.

9.04.:

14 igen és egy-egy tartózkodás és nem mellet elfogadták a rendeletet!

9.20.:

Rövid szünet után folytatódik a közgyűlés. A kiemelt sportegyesületek támogatását tárgyalják. Csaknem 34 millió forinttal több támogatást adnak mint tavaly. Idén összesen 226 millió forintot.

9.30.:

A kosárlabda csapat 39 és fél millió, a férfi röplabda csapat 30 millió, a női röplabda csapat 2.4, a vízilabda 30 millió forintot kapott. A Rákóczi támogatásának tárgyalása hosszabb időt vesz igénybe mivel van egy 75 milliós tartozása a város felé. Azt tervezik hogy ugyanannyit kap mintha az NB 1-ben játszana.

9.32.:

A Rákóczi Kft vagy visszafizeti a 75 milliót, vagy tulajdont vásárol a város ennek fejében.

9.36.:

Illés Jánost kérdezi Szita Károly melyiket választja a labdarúgó Kft. Illés János  megköszönte a támogatást. Elmondta rosszat lépett az év elején és fel kell vállalja a felelősséget a kiesésért. Hozzátette, hogy ha ezen múlik a Rákózci jövője, akkor a város részesedés vásárlását elfogadja.

9.42.:

16 igennel fogadta el a testület a támogatást. Ezzel együtt megkezdődik a tárgyalás a Rákóczi tulajdonosi körével a részesedés vásárlásról, vagy a 75 millió forint visszafizetéséről.

9.44.:

Egy következő döntés értelmében a város átvette a Kalmár parkolót üzemeltetésre.

9.45.:

A képviselők kiírrták a Csiky Gergely Színház igazgatói pályázatát.

9.49.:

A város döntött a Kaposvár Kincse védjegy oltalmi benyújtásáról. Ennek lebonyolítása mintegy 8 hónapnyi időt vesz igénybe és ezt követően lehet majd a helyi élelmiszer cégeknek erre a címre pályázni és tehetik ki árujukra a védjegyet.

9.53.:

Újabb csatorna rákötési akciót hirdettek meg június közepétől. A város ingatlanjainak 5 százaléka még nincs rákötve a szennyvízcsatornára. Mostantól őszig 50 százalékos áron, 80 ezer forintért lehet ezt majd megtenni. A város minden segítséget meg fog adni, ha valaki rászoruló és nem tudja ezt egyben kifizetni.

10.09.:

Két nyugdíjba vonuló óvodavezetőnek köszönte meg a testület az évtizedes munkát és a virág mellé címzetes óvodavezetői rangot kaptak. Óvodavezetői pályázatok értékelése következik.

10.27.:

A testület támogatta Tavali Gabriella, Molik Edt, Bekesné Porczi Margit, Hegedüs Mária Katalin, Rónai Ágotát és Mártonné Korb Erzsébet kinevezését.

10.31.:

Ezt követően elfogadták a következő óvodai nevelési év tervezetét.

10.40.:

Az elmúlt percekben több előterjesztést is elfogadtak a képviselők. Rövidesen a Kométa vezetése érkezik a közgyűlésre és beszámolnak a testületnek a cég jelenlegi gazdasági, pénzügyi helyzetéről.

10.52.:

Szünet következik.

11.10.:

Folytatódik a közgyűlés a Kométa negyedéves beszámolójával. Prohászka Tamás gazdasági igazgató tartja a beszámolót.

11.24.:

Lépésről lépésre egyre eredményesebben működik a Kométa. A 2013-as első negyedévhez viszonyítva pozitív változás állt be a cég működésében. Sok területen eredményesek. Több dolgozót foglalkoztatnak, mint az év elején. Jelenleg 468 főt alkalmaznak. Csökkentik a veszteségeket. Évi 140 tonna feldolgozott termékkel jelen vannak már az orosz piacon. A kérdések következnek.

11.26.:

Pintér Attila (MSZP): Mi a helyzet a beszállítókkal történt egyezséggel, kérdezi a képviselő. Felder Frigyes (LMP) négy kérdést is feltett a működéssel kapcsolatban. Csathó László (Fidesz): hogyan kapcsolják össze majd a termékeket a Kaposvár Kincse programmal? Sikerült a növelni a helyi, környékbeli beszállítók számát?

11.27.:

Borhi Zsombor (Fidesz) mikor lesz a veszteség helyett nyereség, mikorra lehet nyereséges a cég?

11.32.:

A gazdasági igazgató elmondta, folyamatosan növelik a dolgozók létszámát. Több a beszállító is mivel már hetente 7 ezer sertést vágnak. A megtérülést 5 évre számolják. De folyamatosan fizetik a város felé a tartozásukat. Idén 60 millió forintot kell fizetniük a városnak. Várják, bogy tagjai legyenek a Kaposvár Kincse programnak.Két nagy beszállítóval már megegyeztek arról, hogy részt vállalnak a cégben. De tovább folytatják a tárgyalásokat.

11.52.:

Szita Károly zárszavában elmondta, a befektetés már azzal megtérül, hogy megmaradt a Kométa. Sok munkanélküli lenne a városban és az nagyobb baj lenne. Vásárolni kell a cég termékeit. Kérte a cég vezetését, hogy a későbbiekben előre kapják meg a beszámolót. A negatív híreket ne hagyja a cég szó nélkül. Lépjen fel ellene és éljen a Kaposvár Kincse védjegy adta lehetőséggel. Felszólította a cég vezetését, hogy vagy így, vagy úgy de zárja le a tárgyalásokat a sertés beszállítókkal és egyes érintett bankokkal. Ezt követően koncentráljanak a feladatokra.

11.53.:

A beszámolót 15 igennel és egy tartózkodással fogadták el.

11.54.:

Ezzel véget is ér a júniusi közgyűlés, az elmúlt csaknem négy órában Burián Károly sorait olvashatták, köszönjük a figyelmüket!

Címkék: díszterem, rend, közvetítés, gazdaság, Kaposvár