Kaposmérő önkormányzata mintegy másfél évvel ezelőtt határozta el, hogy saját fenntartású intézményeinek tetejére napelemeket szereltet. A beruházás 47 millió forintba került, melynek 85 százalékát az unió támogatta. Amióta működik a rendszer könnyebben tudják tervezni költségvetésüket.

- A hivatal esetében 200-250 ezer forint volt az, ami villamosenergia költség volt, most már ezt megtermeljük teljes egészében és e fellett még az Eon fizet nekünk a megtermelt áramért. Ez egy olyan 300 ezer forint jelent ez éves szinten. Az iskola esetében ez közel egy millió forintot jelent megtakarításban - válaszolta Prukner Gábor, Kaposmérő polgármestere.

Családi házak tetején egyelőre elvétve látni napelemet, vagy napkollektort. Magánszemélyeknek évek óta alig van pályázati lehetőség. Ennek ellenére mintegy 400 ezren terveznek megújuló energia beruházást az egyik hazai pénzitézet felmérése szerint. A számítások azt mutatják, hogy 15 és 70 százalék közötti összeggel is csökkenthetők a rezsiköltségek. Ez éves szinten 100 és 400 ezer forntot jelenthet. Igaz, a magas beruházási költségek így is csak évek múltán térülnek meg.

- Napelem választása esetén akár a teljes elektromos áram felhasználása kiváltható, illetve megoldható ilyen módon, ami azt jelenti, hogy a család méretétől, meg a felhasználástól függően 5-10-15 ezer forintos havi megtakarítást egy nagyjából egy millió, másfél millió forint közötti összeg befektetésével el lehet érni - tette hozzá Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese.

Kormányzati tervek szerint az idén nagyobb keretösszeg áll majd rendelkezésre a megújuló energia pályázatokban, mint korábban. Két éve másfél millió, tavaly már csak 750 ezer forintra ldehetett lakásonként pályázni.

Címkék: napkollektor, megújuló, energia, gazdaság