A bevallási időszakban még diákokat is alkalmaz az adóhivatal, annyi a munka. Sokan ugyanis pontatlanul küldik be a papírokat.

Tipikus hibának számít a bevalláson: az aláírás hiánya, továbbá az, ha adózó a 18. életévét még nem töltötte be, akkor a törvényes képviselő adatait nem töltik ki.  

Ma már nemcsak papíralapon, elektronikusan is el lehet küldeni a bevallást. Aki ezt a formát választja, annak kisebb esélye van arra, hogy hibázzon. A rendszer ugyanis sárga és piros színnel jelöli a rosszul kitöltött részeket. A pirossal jelölt hibát mindenképpen ki kell javítani, mert az olyan tartalmi hiba, hogy annak javítása szükséges.

Az ügyfélszolgálatra folyamatosan érkeznek az emberek. Sokan ugyanis az utolsó pillanatokban adják le bevallásukat. A rohamra az adóhivatal is felkészült. Ezért május 20-áig, a határidő végéig, hétköznap reggel 8 órától este 6 óráig várják az ügyfeleket.

A szerda reggeli adatok alapján Somogy megyében ez idáig 56 ezer személyi jövedelemadó bevallás érkezett, ez azt jelenti, hogy a bevallások 35-40 százalékát még várja az adóhivatal.

Akik kicsúsznak a május 20-ai határidőből, azokat először felszólítják, majd ha ezután sem vallják be jövedelmüket akár 200 ezer forintos bírságra is büntethetik őket.

Címkék: hiba, bevall, kitölt, határidő, ügyfél, adó, gazdaság