A portál tartalmának összeállítását egy nemzetközi program résztvevői vállalták magukra. A kutatók a fiatalok utazási szokásait vizsgálva azt is kiderítették: egyre kedveltebbek a természetközeli úti célok.

Kakaskukorékolás, kapirgáló baromfik, domboldalban legelésző lovak. Életkép a Zselicben. Felmérések szerint egyre többen szeretnének ilyen környezetben kikapcsolódni. Ráadásul ma már nem csak az idősebb generáció választja a természethez közel pihenést.

"A fiatalokat elsősorban a nyüzsgő város, illetve a tengerpart érdekli, amikor turisztikai desztinációt, célpontot keresnek, de olyan 28-30 százalékban kedvelik a természetet, a természet nyújtotta lehetőségeket" - mondta a Kaposvári Egyetem kutatásvezetője, Maksay Klára.

A szakemberek szerint több szempontból is példaértékű a Somogyvámosi Krisna-völgy. Egyfelől az Európában különlegesnek számító vallási háttér miatt, másfelől azért, mert az ott lakók gazdálkodása minden elemében természetközeli.

"A növénytársításokat vesszük figyelembe. Abból kifolyólag hogy teheneket, ökröket tartunk, ezek erejét is felhasználunk a mezőgazdaságban. Elég sok trágya is képződik, ezt felhasználjuk a mezőgazdaságban, illetve a komposztot is. Valamint saját készítésű növényvédőszereket használunk" - árulta el Vallabi Kánta Dászi.

Tapasztalataikat a projekt résztvevői több szakmai fórumon összegzik és hamarosan az interneten is közzéteszik.

A határokon átnyúló kezdeményezésben somogyi, zalai, illteve horvátországi szakemberek vesznek részt. A nemzetközi programot uniós forrásból finanszírozták.

Címkék: tananyag, krisna, öko, gazdaság