Egy most közzétett rendelettervezet szerint július 15-ig kell lezárni a korábban vezetett nyilvántartásokat, onnantól elektronikus adatbázis jön, amellyel egyszerűsödik az ügyintézés.

Csaknem egymilliárd forintos uniós forrásból az év közepétől fokozatosan megújul, s teljesen elektronikussá válik a Magyarországon 120 évre visszatekintő állami anyakönyvezés - írja a Világgazdaság.

Igaz, az elektronikus nyilvántartás mellett egy darabig megmaradnak a papír alapúak is, sok időt vesz ugyanis igénybe, amíg rögzítik az anyakönyvek teljes adatállományát.

A lap szerint a jelenlegi négyféle - születési, halotti, házassági, bejegyzett élettársi - anyakönyvet egyetlen, személyhez kötött nyilvántartás váltja fel.

Az elektronikus rendszer kiépülésével jelentősen felgyorsul és egyszerűsödik az ügyintézés, hiszen bárhol, bármelyik anyakönyvvezetőnél (külföldön is) le lehet majd kérni az anyakönyvi kivonatokat.

A bíróságok közvetlenül is hozzáférhetnek majd a digitális anyakönyvekhez, így az előttük folyó eljárásokban nem kell majd kivonatot csatolni.

forrás: MTI, vg.hu

 

Címkék: házassági, születési, élettársi, bejegyzett, ügyintéz, halotti, kivonat, anyakönyv, gazdaság