Kaposvár Kincse - ezen a néven kereshetik majd a vásárlók a városban és környékén termelt élelmiszereket. Ezeknek garantált lesz az eredetük és a minőségük is. A kaposvári védjeggyel elátott élemiszereket a piacon most épülő helyi termékek boltjában is meg lehet majd vásárolni.

Ottjártunkkor éppen szarvast daraboltak a bőszénfai vadfeldolgozóban. A vadhúst azonban nemcsak csomagolva, hanem feldolgozva is árulják. Például szarvaskolbászt vagy éppen sonkát készítenek belőle.

- Most a húsvét közeledtével egyre nagyobb mennyiséget kellett belőle készítenünk. Úgyanis egyre jobban rászoknak az emberek a vadból készült ételek fogyasztására - mondta a Zselici Vadfeldolgozó üzemvezetője, Nyitrainé Perák Bernadett.

Ez nem véletlen hiszen koleszterinszegény, az ásványi anyag tartalma pedig nagyon magas. Eddig azonban ezeket a termékeket főleg a fővárosban tudták értékesíteni.

null

- Az értékesítéseink 90 %-a Budapestre történik. És pont ezért lenne jó, ha Kaposváron nyílna egy ilyen bolt, ahol kimondottan a kaposvári, illetve a Kaposvár vonzáskörzetébe tartozó falvakban készült termékeket árusítanák - tette hozzá az üzemvezető.

Az új Kaposvári Áruk boltja itt épül fel a piac területén. Csaknem 200 élelmiszert lehet majd vásárolni. Az alapélelmiszerektől egészen a luxusig. Különleges mézeket, lekvárokat, de akár vad vagy birkahúst is. A termékeket védjeggyel látják el. Ennek feltételeit a Kaposvári Egyetem dolgozta ki.

- Ezt a védjegyet azok a vállalkozások kaphatják meg, akik Kaposváron és környékén tevékenykednek, illetve akik olyan terméket állítanak elő, amely a saját termékkörüket tekintve legalább egy olyan kimelkedő tulajdonsággal rendelkezik, amellyel a versenytárs termékek nem - árulta el a Kaposvári Egyetem egyetemi docense, Dr. Szigethi Mariann.

A védjegy bevezetését az önkormányzat kezdeményezte. Ezzel egyebek mellett környzettudatos fogyasztásra szeretné ösztönözni a vásárlókat. De munkahelymegtartó szerepe is van.

- A helyi termékek fogyasztása azért is fontos, mert a helyi vállalkozókat és ezáltal a munkahelyteremtést támogatjuk vele. Másrészt egészéges helyi élelmiszerek kerülhetnek az asztalra. Hiszen a helyi élelmiszereknek könnyebben nyomon tudjuk így követni a tartalmát - tette hozzá a pályázati referens, Nagy Mariann.

Kaposvár Kincseit várhatóan az ősz végétől lehet majd megvásárolni az új boltban.

Címkék: kincse, védjegy, kaposvár, gazdaság