A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének munkatársai szerint általánosságban elmondható, hogy remek termés ígérkezik a korai tavasz miatt. Mindössze a májusi fagyosszentek okozhatnak kárt az előre tolódott érési időszak miatt az akkor már borsónyi méretű gyümölcsökben.

Míg tavaly a későn beköszöntő tavasz adott okot aggodalomra a hazai gyümölcstermesztésben, most a jó idő miatti korai virágzás okozhat esetleges problémákat a szakemberek szerint.

null

„Négy évtizedre visszamenőleg mindig húsvétkor szoktak virágozni a cseresznye- és meggyfák. Most azonban az enyhe tél miatt a legkorábbi cseresznyefajta, a Rita már március 25. környékén virágzásnak indult. Így, ha jó meleg lesz az idő, már május elején szüretelhetünk, amelyre nem sűrűn akad példa” - mondta Dr. Apostol János a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének tudományos fõmunkatársa.

A cseresznye és meggy tehát már közel jár a teljes virághulláshoz, ahogyan a szilva és az alma is.

„Április közepéig a cseresznye 90, a meggy 70 százaléka virágzott el, de a mandula- és kajszibarackfák is nagyon hamar virágba borultak. Az õszibarack a teljes virágzása végén van, az alma még most is virágzik, és a héten már a birs és naspolya is megindul ” – tette hozzá a szakember, aki szerint az április második felében jelentkezõ, illetve május eleji fagyok miatt keletkezhet fagykár az akkor már feltételezhetõen borsónyi méretû gyümölcsökben.

null

A szakemberek bizakodóak a termés mennyiségét és minõségét illetõen, ugyanis idén a méhek gond nélkül végezhették munkájukat. A tavalyi késõn jött tavasz miatt ugyanis akkor szinte egyszerre indultak virágzásnak a gyümölcsfák, s ez jelentõsen megnehezítette dolgukat.

Címkék: virágzás, cseresznye, május, gazdaság