Szélerőműveket gyártanak az egyik kaposvári üzemben. A jövőben nem csak 5 kW-os, hanem 50 kW-os teljesítményű eszközöket is szeretnének forgalmazni. A jövőben Széchenyi kártya segítségével fejlesztenék az értékesítést.

- Főleg a kezdő vállallkozókat nagyon hátrányosan érinti, addig míg nincs múltja, árbevétele, ingatlanvagyona addig gyakorlatilag a bankoknál esélye sincs arra, hogy banki hitelhez jusson. Ezt éltük át mi is nagy nehézségek közepette - mondta Hetesi Ferenc, a Zöld Szél Energia Kft. ügyvezetője.

Az államilag támogatott hitel kamata két százalék. A középvállalkozók akár 50 milliót is igényelhetnek.

- Évente a kamarához körülbelül 300-an fordulnak, azt mutja a vállalkozásoknak nagy szükségük van egy kedvezőbb hitelformára, úgy gondolom amit 10 éve elhatároztunk az valóban be is jött - tette hozzá Varga József, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A megyében eddig mintegy 40 milliárd forint széchenyi hitelt vettek fel a vállalkozások.

- Biztonságérzetet ad, ott lapul kredit kártyaként a vállalkozó mellényzsebében, akkor veszi igénybe, amikor akarja, ez egy biztonságot ad. Másik dolog, nagyon könnyű elérni a kártyát, a kártya a bizalomra épít - válaszolta Daxner Gábor, a KAVOSZ Zrt. megyei elnöke.

2002 óta a Széchenyi kártya program sok változáson esett át, öt hitelprogrammal bővült ki.

- A jegybanki kamatcsökkentési periódusnak és az állami támogatásnak köszönhetően minden eddiginél alacsonyabb szinten lehet a kisvállalkozásoknak fejlesztési forráshoz jutni - mondta Szép Zoltán, a KAVOSZ Zrt. fejlesztési igazgatója.

Országosan évente 140 milliárd forint hitelt helyeztek ki 25 ezer ügyfélhez. Tavaly május óta a Széchenyi kártya program kibővült agrártámogatással is. Az őstermelők és a családi gazdálkodók akár 25 millió forint hitelhez juthatnak nettó 2,7 százalékos kamattal.

Gelencsér Attila országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta: a Széchenyi kártya és egyéb kormányzati intézkedéseknek köszönhetően 22 éves csúcson van a foglalkoztatás. Hatezerrel dolgoznak többen a megyében, Kaposváron pedig 1800-zal, mint egy évvel korábban.

Címkék: feltételek, kedvezőbb, széchenyi, kártya, kaposvár, gazdaság