Összecsavarodott a kukorica levele a vízhiány miatt. A jelenség annyira gyakori a magyar földeken, hogy a gazdák már külön szót is használnak rá: azt mondják furulyázik a kukorica.

De nem csak a kukoricát, a többi szántóföldi növényt is megviselte az aszályos idő tavaly nyáron. Porzott a határ, volt, hogy 3 hétig egy csepp eső sem esett a megyében.

- A somogyi aszálykár 5-10 milliárd között volt mindegyik évben, ennek csak egy részét tudta a kárenyhítési alap kifizetni, teljes mértékben nem lehet. Mindenképpen az éghajlatváltozás indokolja azt, hogy az öntözött területek nőjenek - mondta Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Somogyban ugyanis mindössze páran rendelkeznek öntöző berendezéssel. A nemzeti agrárgazdasági kamara szakemberei mai konferenciájukon felhívták a gazdák figyelmét az öntözés fontosságára. Szerintük a rendszer kiépítéséhez adottak a feltételek a megyében.

- Somogy megyében tudni kell, egészen a Balatontól a Dráváig több nagy vízfolyásunk is van. Ezekből a vegetációs idő közepén vizet kinyerni nem nagyon lehet. Mi hosszú távon tározó rendszerek kialakításán gondolkozunk - tette hozzá Mácsai Ádám, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatója.

A gazdák szerint fel kell venni a harcot az aszályos nyárral, mert évek óta komoly gondot okoz a szárazság.

- Az utolsó két évben már a termények annyira megsinylették a vízhiányt, hogy csak 30%-os terméshozamot hozott a kukorica - válaszolta Udvaros Zoltán, mezőgazdasági vállalkozó.

Magyarországon mindössze a földek 1,5-2 százalékát öntözik. Az uniós átlag ezzel szemben 13 százalék.

- A 6 milliárd köbméter rendelkezésre álló öntöző vízből mindössze 100 millió köbméter felszíni vizet hazsnálunk fel. Ez a felszíni vízkészlet nagyobb hazsnosítottságot kíván, az öntözéshez való hozzájutás rendjét gondoljuk át, tegyük elérhetővé az öntözést a gazdák számára - mondta Ifj. Hubai Imre, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vidékfejlesztésért felelős alelnöke.

Az öntözés költsége hektáronként 100 ezer forintra tehető. Gelencsér Attila országgyűlési képviselő a mai konferencián elmondta: a jövőben a szaktárca a kormány támogatásával pályázatokkal segítené az öntöző berendezések kiépítését és fenntartását.

Címkék: öntözés, konferencia, megye, 2014, somogy, gazdaság