munka


Hőre keményedő sorkapcsokat gyártanak a kaposvári üzemcsarnokban. Típustól függően naponta 5 és 15 ezer darabot. A KVGY-nél jelenleg 400-an dolgoznak. A kft tavaly dolgozói 36 százaléka után vette igénybe a kedvezményt.

- 2013-ban ennek az akciótervnek köszönhetően 145 fő vonatkozásában tudtunk kedvezményeket igénybe venni, összességében mintegy 26 millió forint értékben vettük igénybe, ez 2,2 millió forintos havi megtakarítást jelentett - mondta Szalai Gyula, Kaposvári Villamossági Gyár ügyvezető igazgatója.

A kedvezményekkel a Videoton is élt. A gyár marcali és kaposvári gyárában 1200-an dolgoznak. A cég a munkavállalók egynegyede után tudta igénybe venni a kedvezményeket, nagy részük 25 év alatti munkavállaló.

- Ebben a munkahelyvédelmi akcióterv keretében a mi körülbelül 3 milliárd forintos bérköltségünkből 30 millió forintot, azaz 1 százalék körülit tudtunk igénybe venni - válaszolta Gerber András, a Videoton Elektro-plast Kft. ügyvezető igazgatója.

A magyar vállalkozások a kormány munkahelyvédelmi akcióprogramját tavaly 750 ezer dolgozó után érvényesítették. A kedvezmények a 25 év alattikra, az 55 év felettiekre, a pályakezdőkre, a kismamákra és az alacsony képzettségűekre vonatkozik.

- A tavalyi évben több mint 115 milliárd forintot hagytuk, mintegy 100 ezer munkát nyújtó vállalkozásnál zsebben, ezzel mintegy 750 ezer ember foglalkoztatásához járult hozzá a kormány - jelentette be Orbán Gábor, adó-és pénzügyekért felelős államtitkár.

Idén januárban egyébként már újabb 50 ezer ember után vették igénybe a kedvezményt. Az adó-és pénzügyekért felelős államtitkár szerint a munkahelyvédelmi akciótervnek köszönhetően nemcsak a foglalkoztatás bővül, de a vállalkozások versenyképessége is javul.

Címkék: 700, , védelem, munkahely, 2014, gazdaság