A mai közgyűlés napirendje szerint költségvetésről, intézményi alapító okiratok módosításáról, bérlemények hasznosításáról, közétkeztetésről és pályázati lehetőségekről éppúgy szó esik majd, mint a város labdarúgócsapatának pénzügyi nehézségeiről.

A helyszínről kollégánk, Burián Károly tájékoztatja Önöket. Lefelé görgetve, percről-percre.

08.08.: három tucatnyi napirendi pont

Jó reggelt kívánok a KaposPont olvasóinak a Városháza Díszterméből!

Februári közgyűlését tartja Kaposvár képviselő-testülete. Előreláthatólag 37 napirendi pontot tárgyalnak meg mai ülésükön. A testületből 17-en vannak jelen. Lamperth Mónika (MSZP) hiányzik.

08.13.: sport, sport, sport

Napirend előtti felszólalásában Szita Károly polgármester a kaposvári sportéletről beszél: a különböző szakszövetségek vezetőinek látogatásáról és a városban elért eredményekről.

A desedai vízi sport centrum felújítása fontos feladat lesz a szakág szempontjából.

A város a Csik Ferenc Program révén támogatja a kaposvári olimpikonokat. Mivel ebben az alapban egyelőre még csak a város pénze van, várják a magánszemélyek és cégek támogatását!

A Bursa Hungarica 111 és fél millió forintot fordít a tehetséges diákok támogatására. Mintegy 3800 diák kapott már segítséget a várostól.

08.20.: kék hírek - kapitányi beszámoló

A város tavalyi közbiztonsági helyzetéről számol be Ferincz József, r. ezredes:

Mint mondja: a rend fenntartása sehol sem könnyű, így Kaposvár is kihívásokkal teli. Tavaly számtalan jogszabály változott, ami befolyásolta munkájukat.

A regisztrált bűncselekmények száma 2010 óta folyamatosan csökken. A belvárosra és az Észak-nyugati városrészre jellemzőbb a növekedés.

Javult a nyomozás eredményesség. Nőtt a vádemelések és bíróság elé állítások száma. Csökkent az előállítások száma, de nőtt a bűncselekmények miatti elfogás.

Kiemelt terület a cseri, donneri városrész valamint a Sávház.

Szabálysértéseknél csökkent a feljelentések, de nőtt a helyszíni bírságok száma.

Kiemelt tevékyeségnek tekintik az egyenruhások a bűnmegelőzést. A meglévő gyakorlatok mellett két iskolában is foglalkoznak a témával és bűnmegelőzési referens dolgozik náluk.

08.35.: kék hírek - fogdába azzal, aki oda való

Piros Attila, megyei kapitány kiegészítve a beszámolót, megköszönte a korábbi városi kapitány munkáját, aki már Barcson teljesít szolgálatot.

Somogy főrendőre szerint a másfél évvel ezelőtt meghirdetett változások most kezdenek beérni. Mint mondta, a fogdák ne legyenek üresek, akik odavalók azok legyenek is ott!

Fejlesztették a körzeti megbízotti rendszert: a korábbi 160 helyett mára már 208 helyen állnak szolgálatban.

A parancsnok jövőre még nagyobb számú bűncselekmény-csökkenést akar elérni. A változások és az együttműködések tovább folytatódnak.

Az elvárásoknak egyre nagyobb színvonalon tud megfelelni a kaposvári kapitányság. A város, ígérete szerint, még nyugodtabb lesz, mint korábban volt.

08.48.: a megyei főrendőrt "vallatják"

A dandártábornokot most a képviselők kérdezik:

Felder Frigyes (LMP): A Cserben és a Donnerben mikor lesz érezhetőbb a biztonság?

Kiss Tamás (Jobbik): Visszaállítják-e a környező településeken a lovasjárőröket?

Torma János (Fidesz) a lakótelepi rendőröket hiányolja.

Czimmermanné (Fidesz) azt mondja, hogy a cseri dűlőben egy újfajta bűnözés, a lelki terror harapódzott el.

09.02.: a megyei főrendőr válaszol

Piros Attila az utolsó felvetésre reagálva azt kéri, hogy a körzeti megbízottak tudjanak ezekről az eseményekről, akkor tudnak lépni. Olyan nem lehet, hogy nem tudnak a gondokra reagálni.

A lakótelepi rendőrökkel kapcsolatban azt mondta, ki kell menniük az utcára, nem az irodákban kell ücsörögniük a kollégáinak.

A lovas szolgálatot nem tartja hatékonynak. Megelőző hatást ki tud fejteni, de a rendőrnek nem lovagolnia kell, hanem intézkedni. Nem állítják vissza a lovasszolgálatot.

09.11.: kritika és köszönet

A képviselők hozzászólásaikban a nagyobb rendőri jelenlétet szorgalmazták és megköszönték az eddig végzett munkát, amellett, hogy kritikákat is megfogalmaztak.

Kiss Tamás (Jobbik) a Cser, a Donner, és a Sávház gondjaira hívta fel a figyelmet. Az ott élő tisztességes emberek nagyobb biztonságot akarnak. Egyes lakók nem a normáknak megfelelően viselkednek. Ezen változtasson a rendőrség! Ez volt a kérés a kapitányok felé.

09.28.:  rendre és biztonságra jut pénz és muníció is

Szita Károly zárszavában elmondta, Kaposvár megtalálta a közös értékeket, ezek közé tartozik a rend és biztonság.

Aki ezeket nem tartja be, az nem tisztességes. A városban nem a kaposváriak követik el a bűncselekmények nagy számát, hanem a máshonnan érkezett emberek. Ők 95 százaléknyi bűncselekményt követnek el.

Bevezették a posztos rendőr intézményét, aki naponta találkozott velük. Ez elmaradt. Belőlük akar mind többet látni a Kaposváriak. Ha kell, minden segítséget megad a város a működéshez.

Kéri a kapitányokat, hogy március végéig dolgozzanak ki egy programot a biztonság növelése érdekében. Ehhez pénzt és muníciót is kapnak.

09.42.: szünet van

Burián Károly faggatja Ferincz Józsefet. A kamera mögött Röhrig Dániel állít élességet.

10.06.: felpörögtek az események

A szünetet követően folytatódik a közgyűlés. A képviselők gyors egymásutánban fogadják el az előterjesztéseket. Felpörgették a döntéseket az előttük lévő rendeletekkel kapcsolatban.

Ezek között van költségvetési-rendeletmódosítás, pályázatbenyújtás, óvodafejlesztés, a Rákóczi téri világháborús emlékmű és környezetének felújítása.

10.13.: fotel és sámli helyett, kasza és söprű

A lakókörnyezet rendezettségéről tárgyalnak a képviselők. Jön a tavasz és újra megjelentek egyes területeken az utcán a fotelek és sámlik. Vannak olyan emberek, akik úgy kapnak segélyt, hogy közben nem tartanak rendet maguk körül.

Az előterjesztés arról szól, hogy a segélyek feltételrendszerét kiegészítik a lakókörnyezet tisztántartásával. A fotelben és sámlin ülés helyett vegyen söprűt és kaszát a kezükbe. Takarítsanak és vágják le a füvet. Másképp nem kapnak segélyt. Ennek kidolgozására egy munkacsoportot hoznak létre.

Kiss Tamás (Jobbik) kérdezi, hogyan fogják betartatni ezt és mivel biztosítható, hogy az ellenőrzéskor ne érje atrocitás a városháza dolgozóit.

Szita Károly válaszában elmondta, erre kell a munkacsoport, amelyik kidolgozza a részleteket.

A tervet egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület.

10.18.: ovifoci
Pályázatot nyújt be a város egy műfüves ovi-foci pálya építésére, amit a Petőfi utcai oviban hoznának létre.

Ez is simán átment a képviselőkön, támogatják a tervet.

10.29.: terítéken a Rákóczi kölcsöne

Szita Károly a város sporthoz való viszonyáról elmondta, sokat jelet Kaposvárnak a sport, sokat fordítanak a fejlesztésekre, támogatják a tehetséges sportolókat.

A labdarúgást is sokan szeretik. A Kaposvári Rákóczinak 2010 től 351 millió forint támogatást adtak, de a tulajdonosok egy fillért sem tettek be. Véget vetnek annak a gyakorlatnak, hogy a magántulajdonban lévő Kft. csak kér, és a tulajdonosok semmit nem tesznek bele.

A focira azonban szükség van a városban, így a polgármester arra kéri a képviselőket, hogy június végéig adjanak kölcsönbe 60 millió forintot, hogy a csapat be tudja fejezni a bajnokságot.

Mitől várható, hogy az ismert okok miatt (200 milliós tartozás) június végéig vissza is fizeti klub a pénzt? Ezt kérdezte Pintér Attila (MSZP). A szocialista képviselő hozzátette: esetleg ez a pénz majd átalakul támogatássá?

Szép Tamás (Fidesz) is ugyanezt kérdezi, kiegészítve azzal, hogy a város tulajdonos lesz-e a csapatban?

Szita Károly válaszában elmondta, hogy a város nem akar tulajdonos lenni. Kötelezően elvárja a kft. tulajdonosaitól, hogy ugyanannyit tegyenek be ők is, mint amennyit a város ad.

Illés János klubelnököt is várja a testület, de későbbre hívták, így még nem tud hozzászólni az itt elhangzottakhoz.

Szinte mindenki azt várja el a játékosoktól, hogy dolgozzanak meg a fizetésükért a pályán, maradjon bent a csapat és csak a teljesítmény után fizessen a vezetés.

10.43.: megmenekült a focicsapat

A szavazás eredménye 3 tartózkodás mellett 14 igen.

11.00.: itt a vége

A közgyűlés nyilvános része mára véget ért. Köszönjük figyelmüket, találkozunk egy hónap múlva!

Címkék: tudósít, napirend, közvetít, közgyűlés, pénz, Rákóczi, Kaposvár, gazdaság