Tavaly óta egyszerűsítették a gázártámogatás igénylését, ami azt jelenti, hogy nem kell minden évben újrakérvényezni a Magyar Államkincstárnál a kedvezményt. Elég egyszer, s aztán a következő években is megkapja, akinél már megállapították, hogy jogosult rá - írja hír24.hu.

A támogatást azok a családok igényelhetik, akik egy háztartáson belül három vagy több gyermeket nevelnek, és utánuk családi pótlékot kapnak. Kedvezményt kaphat az a személy is, aki a családi pótlékban részesülő személlyel egy háztartásban él és rendelkezik szolgáltatási szerződéssel. Emiatt már a gázórát sem kell átíratni.

A nagycsaládosok a gázártámogatási kérelmüket a bejelentett lakhely, illetve tartózkodási hely szerint illetékes Magyar Államkincstár Megyei Igazgatóságához kell eljuttatniuk. A kedvezményt a kitöltött igénylőlaphoz csatolt utolsó havi gázszámla másolatával lehet igénybe venni. Az adatlap a kincstár weboldaláról is letölthető, illetve a Kincstár Megyei Igazgatóságain és a gázszolgáltatóknál is kérhetik az erre jogosult nagycsaládosok.

Ha a kérelemben bejelentett jogosultság már nem áll fenn, azaz nincs három gyermek, akik után (vagy figyelembevételével) részesülne az adott család családi pótlékban, akkor az igénylőnek ezt írásban kell jeleznie a kincstár megyei igazgatósága felé. A bejelentés után pedig az igazgatóság megszünteti a jogosultságot és erről a gázszolgáltatót is értesíti.

A maximálisan vételezhető földgázmennyiség három gyermek után – felhasználási helyenként és naptári évenként – 61 560 MJ, valamint a negyedik gyermektől számítva gyermekenként további 10 250 MJ.

Az adott gázszolgáltató a nagycsaládos kedvezményt a havonta kiállított számlában azonos összegben érvényesíti. Azok a nagycsaládosok, akik teljes egészében igénybe veszik a fent megjelölt mennyiségeket, több ezer forintot spórolhatnak meg évente.

Fontos azonban, hogy azt is be kell jelenteni, ha valaki elköltözik (vagyis a felhasználási hely változik). Ilyenkor aki jogosult a kedvezményre, az az új lakóhelyén is igénybe veheti.

Ezenkívül azt is közölni kell a MÁK-kal, ha már kevesebb gyermek után jogosultak családi pótlékra. Hiszen akkor csökken a támogatás összege is. Tehát ha a család eredetileg 5 gyermek után igényelte a gázártámogatást, de ebből az 5 gyermekből ketten már nagykorúak lettek, akkor a kedvezmény összege utána csak a 3 gyermeknek megfelelő gázmennyiségre jár.

Aki pedig jogosulatlanul vette igénybe a kedvezményt, annak arra kell számítania, hogy vissza kell fizetnie az összegeket, méghozzá kamattal (és áfával) együtt.

Sőt, amennyiben a jogosulatlan igénybevétel a bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt történt, akkor a jegybanki alapkamat kétszeresével fogja megfejelni a gázszolgáltató a jogosulatlanul igénybe vett kedvezmény összegét.

Címkék: fail, jogosulatlan, gáz, támogatás, ár, gazdaság