szupermarket


Egyszerre indult versenyfelügyeleti eljárás a SPAR és az Aldi ellen - írja a Pénzcentrum.hu. A vizsgálat megindítása mögött mindkét esetben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat, a fogyasztók megtévesztése áll .

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt január 30-án versenyfelügyeleti eljárást indított a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. ellen. Az élelmiszer-üzletlánc "az 5 000 Ft vásárlás után 500 Ft visszajár" akciója vélhetően valótlanul tüntette fel, hogy minden elköltött ötezer forint után járna az ötszáz forintos kedvezmény. A valóságban minimum tízezer forint összértékű vásárlás volt szükséges az ötszáz forint kedvezmény eléréséhez. Ezen felül a GVH azt is kifogásolta, hogy a SPAR nem vagy nem elég észrevehetően tüntette fel az 500 forintos kupon beváltásának részleteit, melyek ráadásul annak felhasználhatóságát is korlátozzák.

Szintén a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény megsértése miatt, ugyanazon a napon indította meg az eljárást a GVH az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt.-vel szemben. A német diszkontáruház-lánc tavaly szeptember végén 11 900 forintos akciós áron hirdetett "CANON PIXIMA MG2255" nyomtató sok boltban nem volt elérhető. A GVH szerint az akciós áron hirdetett nyomtatóról az Aldi feltételezhette volna, hogy a terméket nem tudja majd a megfelelő időtartamig és mennyiségben szolgáltatni.

Az Aldi ellen 2012-ben már indult hasonló eljárás, mert az akciós újságban hirdetett TEVION merevlemez nem volt kellő mennyiségben elérhető az akció végéig. Abban az ügyben egy évvel később született döntés, és 25 millió forintos bírságot szabott ki a Versenyhivatal.

2011-ben viszont a Spar is elkönyvelhetett egy komoly, közel 17 millió forintos eljárási bírságot a Gazdasági Versenyhivataltól. A vállalkozás a Versenyhivatal számos kérdésére hiányosan szolgáltatott adatokat. A bírság kiszabását követően akkor a GVH munkatársai előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét is tartottak a cég székhelyén.

Mindkét üzletlánc esetében három hónap a vizsgálat befejezési határideje, amely kétszer két hónappal meghosszabbítható az ügy bonyolultságától függően.

Címkék: spar, üzletlánc, aldi, büntetés, 2014, gazdaság