A személyi jövedelemadó bevallásban meghatározott visszaigényelhető adó összege csak hibátlan bevallás esetén utalható ki az adózók részére a beérkezéstől számított 30 napon belül, legkorábban március 1-jétől.



Amennyiben levont (befizetett) adóelőlegből visszatérítés jár az adózónak, azt a hibátlan adóbevallása alapján a beérkezésétől számított 30 napon belül, de legkorábban március 1-jétől fizeti vissza a NAV.
A visszaigényelt összeget postai úton vagy a fizetési számlára utalással kaphatják meg az érintettek. Bankszámlára történő utalás esetén a bevallás főlapján a (D) blokkban az erre szolgáló négyzetekbe kell beírni a pénzintézeti számlaszámát.

Abban az esetben, ha önkéntes kölcsönös biztosító pénztárhoz, illetve nyugdíj-előtakarékossági számlára utalandó összegről rendelkezik a magánszemély (1353-02 lap), akkor a főlap (D) blokkjában fel kell tüntetni az adózó pénzintézeti számlaszámát, vagy postai utalási címét, mivel késedelmes utalás esetén a késedelmi pótlékot a megadott számlaszámra vagy postai címre utalja ki a hivatal.
A 2x8 jegyű bankszámlaszám esetén a harmadik (utolsó) nyolc négyzetet üresen kell hagyni. Szükség esetén a számlát vezető hitelintézet segítséget nyújt az adatok azonosításához, ezért is fontos a pénzintézet elnevezését is feltüntetni.

Amennyiben az adózó pénzforgalmi számla nyitására kötelezett, akkor a visszakért összeget csak belföldi pénzforgalmi számlájára történő utalással kaphatja meg.

A visszaigényelt összeget csak a bevalláson szereplő magánszemélynek utalja vissza a hivatal, ezért más személyt vagy más személy bankszámlaszámát nem lehet megjelölni.

2013. január 1-jétől megszűnt a járulékfizetési felső határ, ami azt jelenti, hogy a korábbi évekkel ellentétben a 1353 számú bevallásban erre vonatkozó sor már nem található, ezzel kapcsolatban visszaigénylés nem érvényesíthető.

forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Címkék: visszaigény, kitölt, bevall, határidő, adó, gazdaság