deviza

Gózné és családja autóhitelt vett fel. 30 ezer forinttal kezdték a törlesztést, ami mára több mint 49 ezerre duzzadt. Az elmúlt napok forint gyengülése után arra számítanak, hogy még többet kell majd fizetniük.

- Eddig is növekvő tendenciát mutatott a havi törlesztőrészlet és ezután gondolom még jobban meg fogja emelni a havi törlesztőrészletünket a forint bedőlése - mondta Gótné Büki Ildikó.

Akik rögzített árfolyamot kértek, azoknál később, a gyűjtőszámlán jelentkezik az elmúlt napok 253 forint feletti svájci frank árfolyama. A többiek legkevesebb 5 százalékos hiteltörlesztés emelkedéssel számolhatnak.

A gesztenye masszát feldolgozó üzem külföldről, euróért hozza be az alapanyag nagy részét. Az importra kényszerülő vállalkozások drágábban jutnak nyersanyaghoz.

- Az alapanyag egy részét -mivel  Magyarországon nem terem elég gesztenye - importból szerezzük be, tehát ilyen szempontból elég problémát okoz. Annál is inkább, mert emelkedett a gesztenye ára az elmúlt időszakban és ezt még plusz tetézi ez az euró erősödés, forint gyengülés - mondta a Sarkpont Zrt. elnök-vezérigazgatója, Egyed Károly.

Az utazási irodák is nagyot buknak a gyenge forint miatt. Ez egyik kaposvári iroda a téli utakat még ősszel kötötte le, akkor 290-300 forintos euró árfolyamon. Fizetniük viszont most kell. A többletköltséget azonban nem hárítják át az ügyfelekre.

- A téli utaknál nem kell többet fizetni, a többletköltséget ilyenkor az utazási irodák, a touroperátorok vállalják, viszont természetesen az utazóknak, amikor kell vinni készpénzt az ottani költségekre akkor az többe fog kerülni - tájékoztatott a Jetwing Travel ügyvezetője, Vimal Morapitiye.

Pénzügyi elemzők szerint a mostani forint gyengülés egyrészt a Kelet-európai tőkekivonások, másrészt a Magyar Nemzeti Bank alacsony, 2.85 százalékos alapkamata miatt történt. Azt egyelőre megjósolni sem tudják, mikor tér vissza a korábbi árfolyamokhoz a forint.

- Nehezen mondható meg, hogy meddig fog tartani a gyenge forintnak az időszaka, annál is inkább, mert nem tudjuk kiszámítani a nemzeti bank válaszlépéseit. Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem kíván kamatot emelni és ez bizony azt vetíti előre, hogy a következő hónapokban is gyenge maradhat a forint - véli a Portfolio.hu vezető elemzője, Palkó István.

Vannak azonban olyanok is, akiknek kedvez a gyenge forint. Ők elsősorban azok a termelő, gyártó cégek, akik itthon állítanak elő, de külföldre adnak el, valamint a szállásadók, akik a külföldi vendég euróját nagyobb értékben válthatják be itthon.

Címkék: forint, bank, deviza, hitel, gazdaság, pénz