A szektorban több mint 10 ezeren dolgoznak és az utóbbi években sokan a csőd szélén álltak. Egyes kutatások szerint ha a baromfikat megfelelően tartják, több tojást tojnak és finomabb a húsuk is.

3500 baromfit tartanak a Kaposvári Egyetem tan-és kísérleti üzemében. 2012 óta az uniós elvárásoknak megfelelően ketrecben. Erre a somogyi campus csaknem egymilliárd forintot költött.

Egyes amerikai kutatók szerint, ha a tyúkokat jól tartják, akkor boldogabbak, ezért több tojást tojnak és a húsuk is finomabb. Az egyetem szakemberei szerint azonban az számít, hogy mit esznek a tyúkok. A jó minőségű takarmány azonban rendkívül drága. A Vidékfejlesztési Minisztérium főként ezért döntött úgy, hogy idén duplájára emeli a baromfitartók állatjóléti támogatását.

- Örömmel jelenthetem, hogy a baromfi ágazat számára az állatjóléti támogatások keretösszege a 2010 évi 4 milliárdról megduplázzuk, tehát 8 milliárdra fogjuk emelni az idei évben - mondta az agrárgazdaságért felelős államtitkár, Czerván György.

A szektorban több mint 10 ezren dolgoznak. Sokan az uniós ketrecberuházások és a tartósan magas takarmányárak miatt a csőd szélére kerültek.

 

 

Címkék: boldog, kutatás, ketrec, baromfi, kaposvár, gazdaság