shell

A GVH úgy ítélte meg, bár a Shell Hungary Zrt. a Shell FuelSave Euro 95 és Diesel üzemanyagokat népszerűsítő kampányában azt ígérte, hogy a termékek használatával minden gépjármű esetében fogyasztáscsökkentés következik be, a fogyasztók egy nem elhanyagolható része nem tapasztalta ezt.

A közlemény ugyanakkor kitért arra is, hogy a tények - azaz a különböző tesztek adatai - azt mutatták, hogy a Shell FuelSave termékekkel valóban elérhető a fogyasztók egy része számára a tankonkénti akár 1 liternyi üzemanyag-megtakarítás.

Ezért a GVH arra a megállapításra jutott, hogy a Shell Hungary Zrt. a fogyasztókat megtévesztette, amikor 2011. szeptember 6. és 2012 márciusa között egyes kereskedelmi kommunikációiban azt állította, hogy a két üzemanyag használatával üzemanyag is megtakarítható; továbbá 2012. március 21-től 2012 októberéig egyes kereskedelmi kommunikációiban azt is állította, hogy a Shell két üzemanyagának alkalmazásával minden gépjármű esetében fogyasztáscsökkentés következik be.

A GVH közlése szerint súlyosító körülménynek minősült az ügyben, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók igen széles körét érte el. Enyhítő körülménynek számított viszont a Shell Hungary Zrt. jogszabályokban előírtat meghaladó mértékű együttműködése - olvasható a közleményben.

A Shell Hungary Zrt. csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza: "nagyon csalódott" a GVH döntése miatt, és véleménye szerint teljes mértékben megfeleltek a Magyarországon hatályos jogszabályoknak. A GVH döntés, amely szerint a Shell FuelSave üzemanyagok üzenetei - "Akár 1 liter megtakarítás tankonként" és "Fogyasztáscsökkentésre tervezve" - megtévesztőek voltak, a Shell szerint nem helyes, és nem tükrözi azon tényeket és adatokat, amelyeket benyújtottak az eljárás során.

A fogyasztók továbbra is teljes bizalommal vásárolhatják a Shell FuelSave Euro 95 és Shell FuelSave Diesel üzemanyagokat - hangsúlyozza a Shell. A közlemény szerint a cég mérlegeli a döntéssel kapcsolatos összes lehetőségét.

Címkék: shell, megbüntet, gvh, üzemanyag, benzin, gazdaság