liszt


A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közel 120-féle terméket ellenőrzöt, hogy kiderüljön megfelel-e a nettó tömeg a csomagoláson feltüntetettnek. A vizsgálat szerint 2013-ban 29%-os volt a kifogásolási arány.

A tételminősítéses nettó tömeg mérés két lépcsőben történik a vonatkozó jogszabály szerint: egy adott termékből 20 db mintát vételezve és nettó tömegét lemérve egyrészt a jogszabály szerint előírt minimum érték elérését szükséges vizsgálni, másrészt a 20 terméknek az átlagtömeghez viszonyított negatív eltérését. Amennyiben ezen értékekre a jogszabályban előírt kritériumok nem teljesülnek, úgy az adott termék-tétel nem minősül megfelelőnek.

A hatóság tapasztalata szerint a leggyakrabban a nagyobb kiszerelésű (500 g, 1 kg) termékek körében fordult elő hiányosság liszt, rizs, cukor és só esetén, de arra is akadt példa, hogy a 20 g-os fűszer címkén jelölt mennyisége nem volt megfelelő. A vizsgálatok során előfordult például olyan rizs termék, amelynél a vizsgált 20 mintaelemből mind a 20 kifogásolt volt az előírt minimum érték tekintetében; egy rétesliszt esetén pedig a jogszabály szerint maximálisan megengedhető negatív eltérés több, mint háromszorosa volt megfigyelhető (vagyis a terméken jelzett 1000 g helyett csupán 948,8 g lisztet tartalmazott).

A jogsértések miatt a fogyasztóvédelmi hatóság a szükséges intézkedéseket megtette: a jogsértő magatartás folytatását megtiltó határozat meghozatalára, illetve fogyasztóvédelmi bírság kiszabására került sor.

Címkék: tömeg, fogyasztóvédelmi, nemzeti, hatóság, 2013, gazdaság