Elkezdődött az idei adóbevallási nyomtatványok postázása. A NAV az adózói szokásokat figyelembe véve állította össze az szja-egységcsomagokat, így a csomag csak azt tartalmazza, amire az adózónak szüksége van. A nyolcféle csomagból az egyik elektronikus formátumú, és azok ügyfélkapus tárhelyére érkezik, akik az előző évben elektronikus úton nyújtották be bevallásukat.

A bevallással kapcsolatos teendők első határideje január 31. Eddig kell a munkavállalóknak nyilatkozniuk arról, hogy munkáltatójuk készítse el idén a 2013-ról szóló személyijövedelemadó-bevallásukat. Ha a munkáltató nem vállalja dolgozója kérésére a bevallás elkészítését, akkor tájékoztatnia kell a dolgozót az egyszerűsített bevallás, valamint az adónyilatkozat lehetőségéről. Az egyszerűsített bevallást az adóhivatal készíti el, ha az adózó február 17-éig nyilatkozatban ezt kéri.

Valamennyi szükséges nyilatkozat letölthető a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu).

A januári és februári határidőkhöz kapcsolódó nyilatkozatok:

13NY29 jelű nyilatkozat a személyi jövedelemadó munkáltató által történő megállapításához

1353NY jelű nyilatkozat az adóhivatal által készítendő egyszerűsített bevalláshoz


A személyijövedelemadó-bevallással kapcsolatos információk egyszerűen követhetők a www.nav.gov.hu honlapján, ahol többek között kiemelt menüpontként, SZJA címszó alatt szerepelnek a letölthető nyomtatványok internetes kitöltő-ellenőrző programjai, továbbá a kitöltést segítő útmutatók. A NAV minden határidőről, kötelezettségről és lehetőségről folyamatos tájékoztatókat hoz nyilvánosságra országszerte a sajtóban, az ügyfélszolgálatokon, honlapján és facebook oldalán.

Szja-bevallással kapcsolatos határidők:

Január 31.: nyilatkozat benyújtása a munkáltatói adó-megállapításról    

Február 17.: nyilatkozat az egyszerűsített bevallás kéréséről (választható)    

Február 25.: egyéni vállalkozók, áfa fizetésre kötelezett őstermelők és magányszemélyek, valamint evás egyéni vállalkozók szja-bevallása      

Május 20.: magánszemélyek szja bevallása, illetve az adónyilatkozat beküldése

Címkék: csomagok, 2014, adó, bevallás, nav, gazdaság