Az adóhatóság tájékoztatója szerint: a családi kedvezmény jogosultsági hónaponként, illetve egy, vagy kettő eltartott esetén 62.500 forint, három és minden további eltartott esetén 206.250 forint levonást jelent az összevont adóalapból. Ez egy, vagy kettő eltartott esetén 10.000 Ft, harmadik gyermektől gyermekenként 33.000 forint adómegtakarítást jelent.

A szülők jövedelemi viszonyai alapján azonban előfordul, hogy nem tudják teljes egészében igénybe venni a családi adóalap kedvezményt. A járulékkedvezmény bevezetésével lehetőség nyílik arra, hogy az igénybe nem vett családi kedvezmény személyi jövedelemadó tartalmának megfelelő összeget levonhassák járulékaikból.

A járulékkedvezmény érvényesítése nem érinti a járulékkedvezményt érvényesítő társadalombiztosítási ellátásra való jogosultságát és nem befolyásolja azok összegét.

A járulékkedvezményre ugyanazok lesznek jogosultak, mint akik családi adóalap kedvezményre. A családi járulékkedvezményt a biztosított egyéni vállalkozó és mezőgazdasági őstermelő is igénybe veheti, viszont fontos, hogy a tényleges kivét vagy átalányban megállapított jövedelem után fizetendő járulékokból lehet igénybe venni, a minimum járulékalap terheiből érvényesíteni nem lehet.

A munkáltató köteles a családi járulékkedvezmény havi összegét megállapítani, ha adóelőleget megállapító munkáltatónak minősül. A foglalkoztató a családi járulékkedvezmény összegét úgy érvényesíti, hogy az annak megfelelő összeget egészségbiztosítási járulékként, vagy ha az egészségbiztosítási járulék nem nyújt teljes fedezetet a járulékkedvezményre, akkor nyugdíjjárulékként nem vonja le és nem fizeti meg az adóhivatalnak. Az igénybevétel sorrendje  meghatározott.

Az alkalmazás egyéb szabályait tekintve: a családi járulékkedvezmény megállapítására, érvényesítésére vonatkozó 2014. január 1-jétől hatályos szabályokat az olyan jövedelmekre kell elsőként alkalmazni, amelyeket a 2014. január hónapra vonatkozóan benyújtott bevallásban kell bevallani.

A családi járulékkedvezmény érvényesíthetőségének alapvető feltétele a biztosítotti státusz. A családi járulékkedvezmény csak a fizetendő járulékot csökkenti, érvényesítése viszont a társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultságukat (táppénz, nyugdíj, GYED stb.), illetve azok összegét egyáltalán nem érinti. Év közbeni érvényesítésére csak a családi kedvezményre jogosult biztosított magánszemély esetében van mód.

Címkék: egészségbiztosítás, járulék, nyugdíj, kedvezmény, család, adó, gazdaság