Sok kivitelező  számlát sem tud készíteni, mivel  a teljesítés igazolását a megrendelő nem írja alá, ennek hiányában pedig bíróságra sem mehet az igazát keresni a vállalkozó. Ezen a helyzeten változtathat az idén létrejött Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSzSz).

Pályázattal választotta ki az építésgazdaságért felelős miniszter országszerte azt a közel 200 igazságügyi szakértőt, akik három fős szakértői tanácsokat alakítva határozhatnak az építési tevékenység teljesítésének tartalmáról.

Ha a teljesítésigazolás kiadásával vagy a kifizetéssel  probléma van, a tervező, a kivitelező vagy az alvállalkozó kérelmére a TSZSZ  szakértői véleményt ad. A szakértői szerv véleménye a szerződést biztosító mellékkötelezettségek – a bankgarancia, zálogjog és kezesség – érvényesítéséhez is kérhető. Az eljárás a Magyarországon megvalósuló építési beruházásokra terjed ki és megindítása  jogszabályban meghatározott díjazás ellenében kérhető.  A szakértői szerv  létrehozásának célja, hogy az ügyek jelentős része peren kívül, a kiadott szakvéleményben foglaltaknak megfelelően megoldódjon. A TSZSZ döntése kötelező érvényű mindkét fél számára, és ha a későbbiekben mégis  bíróságra kerül sor, ott hivatalos szakértői véleményként felhasználható.

A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv közreműködésére az öt éven belül vitatott esetekben számíthatnak a vállalkozások, mivel a szektorban öt év a követelések érvényesítésének elévülése.

A szakértői vélemény elkészítésére vonatkozó kérelmet a kerelem(kukac)mkik.tszsz.hu címre lehet benyújtatni elektronikus formában.  Lehetőség van a kérelmek papír alapú benyújtására is a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara ügyfélszolgálati irodáiban.

Az eltelt időben már gyakorlati eredmény is született Somogy megyében. Egy kivitelező vállalkozás a TSZSZ szakvéleményére alapozva pert indított a megrendelő ellen és az eddig megszokott több évig húzódó pereskedés helyett hónapokon belül ítélet született, melyben a szakértői vélemény szerint nem vitásan elvégzett munka ellenértékének megfizetésére kötelezte a bíróság a megrendelőt.

Címkék: lánc, tartozás, üzem, vállalkozás, gazdaság