7 milliárd forintot fordít a Kaposvár-Dombóvár közötti vasúti pályaszakasz, valamint a kaposvári vasútállomás felújítására a MÁV. A munkálatok jövőre kezdődnek el. Ezt a cég vezérigazgatója jelentette be tegnap a Keleti pályudvaron. Onnan indult első útjára a Rippl-Rónai intercity járat.

 

Hossszú évek után ismét van intercity járat a főváros és Kaposvár között. A névválasztás egy tudatos városkép-kialakítás része.

- Rippl-Rónai kultuszt építünk, Rippl-Rónai lesz Kaposvár arca, azt szeretnénk, hogy ha Rippl-Rónai neve mindinkább összeforrna Kaposvárral, és Kaposvár neve Rippl-Rónaival - mondta Kaposvár polgármestere, Szita Károly.

Eddig, ha valaki vonattal akart eljutni Budapestről Kaposvárra, akkor a Pécsre induló kilenc IC egyikéről Dombóváron le kellett szállni. Majd egy másik vonattal tudott a somogyi megyeszékhelyre megérkezni.

- Nagyon megkönnyíti, hogy nem kell átszállni, főleg ilyenkor, amikor az ember több csomaggal utazik, és akkor probléma, hogy húzom a bőröndöt, viszem a szatyrot. Szóval sokkal könnyebb így - mondta Magyar Ágota.

Sokaknak jelentett gondot az átszállás.

- Nekem nagyon jó, mert Dombóváron elég magas lépcsőre kell felmenni, úgyhogy a Keletiből mehetek Kaposvárra, ez nagyon jó - mondta Kóczián Rudolfné.

A vonat mindennap közlekedik és délután háromnegyed háromkor indul a Keletiből. A Budapest-Dombóvár közötti szakasz alig több mint 2 óra. Van, ahol óránként 100 kilométeres sebességgel közlekedik a vonat. Ez azonban már nem mondható el a Dombóvár-Kaposvár viszonylatról. Ennek felújítását jelentette be a MÁV vezetője.

- Az elmúlt időszakban vasúti hidakat újítottunk fel a térségben, felszámoltunk lassújeleket, valamint terveink között szerepel saját forrásból Kaposvár-Dombóvár vasútvonalának az átépítése, azaz jelentősen csökkenni fog a vonatok menetideje a felújítások elkészülte után - mondta a Magyar Államvasutak Zrt. elnök-vezérigazgatója, Dávid Ilona.

7 milliárd forint értékben, két ütemben újítják fel a 31 kilométeres pályaszakaszt. A Kaposvár-Baté közötti munka jövőre, a fennmaradó rész pedig egy évvel később kezdődik. Így 20 perccel rövidül a menetidő. Emellett felújítják a kaposvári vasútállomást, és kormányablak is nyílik az épületben.

 

Címkék: ripll, rónai, vonat, kaposvár, gazdaság