cukor


Az Európai Bizottság formai okból elutasította Magyarországnak azt a kérelmét, hogy Brüsszel gyors eljárás keretében engedélyezze a magyar cukorkereskedelemben a fordított áfa alkalmazását. A magyar kérelem esetében nem teljesült az egyik alapvető feltétele annak, hogy az Európai Bizottság különleges eljárásban, úgynevezett gyors reagálású mechanizmus (QRM) keretében vizsgálja az ügyet. A QRM elindításának fő feltétele a vélelmezett csalás kiterjedtsége mellett, hogy egy tagországban hirtelen, váratlanul bukkanjanak csalásra - írta az EB.

Az NGM közleményében kifejti: a bizottság döntése azt jelenti, hogy Magyarország nem vezethet be haladéktalanul fordított adózást a cukorágazatban, meg kell várnia a benyújtott kérelem normál elbírálását.

Az Európai Unió Tanácsa az áfacsalások elleni hatékony küzdelem érdekében idén nyáron teremtett lehetőséget a tagállamok részére, hogy úgynevezett gyors reagálású mechanizmus keretében is kérhető legyen a fordított adózás bevezetése azokban a szektorokban, ahol súlyos áfacsalások hirtelen jelennek meg. Magyarország volt az első sürgősséget kérő tagállam - emlékeztet az NGM.

A bizottság példa nélküli gyorsasággal reagált a kezdeményezésre, a tagállamok képviselőit múlt pénteken értesítette a sürgősség elutasításáról, amely nem egyenlő Magyarország fordított adózás bevezetésére irányuló kérelmének elbírálásával - hangsúlyozzák.

A kormány tiszteletben tartja az Európai Bizottság véleményét, azonban a továbbiakban is megtesz mindent annak érdekében, hogy a fordított adózást a lehető legrövidebb időn belül bevezesse a cukor nagykereskedelemre. Ennek érdekében folytatja az intenzív tárgyalásokat Brüsszellel és ha szükséges, új kérelmeket nyújt be, egyúttal bízik abban, hogy az Európai Bizottság partner lesz az egész Európai Unióban jelen lévő áfacsalások elleni küzdelemben - áll a közleményben.

Címkék: fordított, kereskedelem, brüsszel, áfa, cukor, gazdaság