Ennek ellenére az országos listán csak hat vállalat szerepel és átlag alatti az összetlejesítményük. A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a teljesítményen azzal lehetne javítani, ha a cégek helyi alapanyagokból dolgoznának.

A Videoton napjainkban 19 megrendelőnek, összesen 92 féle terméket gyárt. A cég a somogyi TOP 100-as listán a nettó árbevételt nézve a hatodik helyen áll 17 és fél milliárd forinttal.

- A Videoton az a folyamatos innovációjának köszönhetően mindig meg- meg tud újulni, újabb és újabb partnereket és termékeket tudunk gyártásba vinni, ez azt eredményezi, hogy ilyen jó helyezést tudunk elérni mindig itt a megyében - mondta a VIDEOTON Elektro-PLAST Kft.ügyvezető igazgatója, Gerber András.

A SKIK és a NAV adatai alapján összeállított TOP 100-as lista a 2012-es nettó árbevételi adatokat veszi figyelemebe. Ebben első helyen a tabi Flecstronics áll 511 milliárd forinttal, második a siófoki Földgázszállító zrt, a harmadik pedig a kaposvári Stock 94 Zrt. Az utolsó két helyen álló cégnek, a Tabi Coop zrt-nek és a kaposvári KEP Kft-nek is egy milliárd fölött van az árbevétele.

Az országos TOP 500-as listán az árbevétel alapján csak hat somogyi cég van. Itt a Flextronics a 12. helyen áll. Az első százban van még a földgázszállító, a középmezőny végén foglal helyet a Stock 94 Zrt, a többi nagyobb vállalat pedig pedig a lista végén. A megyei kereskedelmi és iparkamar elnöke szerint az előrelépés érdekében az adottságainkat kell erősíteni.   

- Én úgy gondolom, hogy elsősorban azt kellene erősíteni, hogy olyan termékek feldolgozásával, olyan termények feldolgozásával foglalkozni elsősorban, aminek az alapanyag itt terem meg a megyében. Márpedig ilyen sok van - mondta Varga József.

A nyereség szerinti TOP 500-as listán már csak három somogyi céget lehet taláni. Az FGSZ Földgázszállító Zrt-t, a Videoton Elektro-plastot, valamint Flextronics International Kft-t.

A megyei kiadvány összeállításában a NAV somogyi igazgatósága is besegített.

- A kiadvány tartalmi részének az összeállítása egy hosszadalmasabb folyamat, a kollégáim már szeptemberben elkezdenek ezen dolgozni. Az az első lépés, az az első pont, amikor ezeket az adózókat megkeresik, hogy egyáltalán hozzájárulnak az adataik közléséhez - árulta el a NAV Somogy Megyei Igazgatóságának sajtóreferense, Fülöp Eszter.

A TOP 100 érdekessége, hogy míg a korábbi években a felénél is kevesebb cég engedélyezte adatainak közzétételét, addig mára csak 29-en maradtak ismeretlenek.

Címkék: top100, flextronics, somogy, videoton, nav, gazdaság