Füstös Gábor


Füstös Gábort 2011 októberében nevezte ki a társaság vagyonkezelője, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatósága a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. élére. Előtte a társaság halgazdálkodási és horgászturisztikai igazgatójaként tevékenykedett.  Akkor azért kellett a balatoni halgazdálkodási cég élére új vezetőt kinevezni, mert Puskás Zoltánt, a pár hónappal korábban kinevezett előző vezérigazgatót a vidékfejlesztési miniszter megbízta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park vezetésével.

balaton halászat 4


Füstös Gábor a halgazdálkodási cég vezetőjeként egyebek közt új horgászrendet vezetett be a Balatonon, legutolsó, novemberben tartott sajtótájékoztatóján pedig elmondta, hogy az új halgazdálkodási törvény  végrehajtási rendeletében várhatóan szereplő változások közül többel nem ért egyet szakmailag, egyebek közt azért, mert azokat nem előzte meg semmiféle tudományos kutatás, és mert megbonthatják a tó ökológiai rendszerét.

balatoni halastó-2


Fazekas Sándor hétfőn Tiszafüreden egy rendezvényen azzal indokolta a halászat leállítását a Balatonon, hogy a hasznosítót sok támadás és kritika érte az utóbbi időben, melyet meg kell vizsgálni és ezzel egy időben újra kell gondolni a jogosultság mostani rendszerének átalakítását. Követendő példaként említette a Tisza-tavi modellt, ahol az érintett önkormányzatok bevonásával 4 éve egy jól működő, a fenntarthatóságot szem előtt tartó, önszabályozó közösség gyakorolja a halászati-horgászati jogot.

Címkék: füstös, gábor, halászat, lemond, balaton, gazdaság