A gyed extra ösztönzi a gyermekvállalást, segíti a gyermeknevelést és kedvezőbb feltételeket biztosít a munkába álláshoz – jelentette be ma közös sajtótájékoztatóján Gelencsér Attila országgyűlési képviselő és Juhász Tibor kormánymegbízott. Számításaik szerint a program több száz somogyi kismamának jelenthet segítséget. A gyed extra bevezetését hétfőn szavazta meg a Parlament.

gyed extra


Katalin azt mondja örül a Gyed extra bevezetésének, hiszen márciusra várja az újabb babát. A kormány törvénycsomagjának köszönhetően jövőre 28 ezer forinttal több marad a családi kasszában.  

- Nagyon örülök neki. Mert amikor megszületik a kistesó akkor nemcsak utána fogjuk kapni a gyedet, hanem a kislányom után továbbra is kaphatjuk a juttatásokat tehát a gyest - mondta a Nyáriné Fenyvesi Katalin.

A gyed extra ösztönzi a gyermekvállalást, segíti a gyermeknevelést és kedvezőbb feltételeket biztosít a munkába álláshoz. Ez több száz somogyi családnak jelenthet segítséget-jelentette be mai sajtótájékoztatón Gelencsér Attila.

- Mi abban a politikában hiszünk amely a kisgyermekek és a nők megbecsülése mellett áll. Az édesanyák iránti megbecsülés szimbóluma a gyed extra, amelyik végre engedi a nők álmainak a megvalósulását - mondta  országgyűlési képviselője, Gelencsér Attila.

A gyermekgondozási ellátások az újabb gyermek születése után sem szűnik meg, ha a kisebbik gyermek 2014.január elseje után születik. Ráadásul a törvény engedélyezi a munkavállalást a gyermekgondozási ellátások mellett a gyermek egy éves korától, valamint bizonyos feltételek mellett a felsőoktatásban tanulók, és a friss diplomások is jogosultak lesznek a gyed-re.

A Gyed extra áttörést hozhat a nők foglalkoztatásában a kormánymegbízott szerint.

- A kormányhivatal elsődleges feladata, hogy a munkába visszatérni akaró anyákat amikor lejár a gyed és a gyes akkor segítse. Elsődleges kiemelt célként tekintjük, hogy megfelelő munkahelyet keressünk és találjunk számukra - mondta a kormánymegbízott, Juhász Tibor.

Somogyban több mint 1150 anyukának folyósítanak gyedet, több mint 5400-an pedig gyest kapnak. A kormány a többi között a születések számának növekedését várja az intézkedéstől.

Címkék: gyed, extra, munkaerő, orbán, kismama, piac, gazdaság