halak


Balatoni horgászokat kérdezett ki horgászási szokásairól a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. A kérdésekre egész pontosan 97 horgász válaszolt, amiből több érdekes következtetést is le tudtak vonni a kérdezők.

A kérdőívet kitöltők nagy többsége 20 napnál kevesebbet horgászott idén a Balatonon. Ez talán annyira nem is meglepő, hiszen a válaszadók nagy többsége a fővárosból érkezett.

46 válaszadó teljesen betiltaná a radar használatát a tavon. Hasonló arányban voksoltak arra a válaszlehetőségre is, amely a tavaszi bőséges fogások idején tapasztalt  anomáliákra rákérdezve azt a lehetőséget vetette fel, hogy általános horgászati tilalom bevezetése lenne indokolt a Balaton befolyó vizein, amennyiben az idei évhez hasonló sűrűségű halállomány úszna fel a tóból az áradások idején.

Érdekes megoszlást mutatott a törpeharcsa állomány megnövekedésével kapcsolatos kérdésük is. A válaszadók majd fele (43 fő) szerint rendkívül elterjedt a törpeharcsa a Balatonban, míg majdnem ugyanennyien, 37-en azt válaszolták, hogy még nem találkoztak ezzel a hallal a tóban.     

balaton


Arról is megkérdezték a horgászokat, hogy szerintük hol kellene végezni a haltelepítéseket.  Itt két válasz dominált: több mint a felük a jelenleginél is több telepítési pontot tartana helyesnek, míg majd 40 százalékuk a haljelöléses vizsgálatok tapasztalataira támaszkodva jelölné ki azokat a telepítési pontokat, ahonnét a legjobb hatásfokkal szétúsznak a halak.

Az elgondolkoztató trendek mellett az is feltűnt a kérdezőknek, hogy a döntő többség nem tudott arról, hogy sms-ben is értesítheni a balatoni halőrzést akkor, ha szabálytalanságot észlel, holott ez szerepel a területi engedélyen is.

Címkék: közvélemény, horgászok, kutatás, balatoni, 2013, gazdaság