Van, akit a fagyhaláltól ment meg a szociális tűzifa program. 116 millió forintból csaknem 170 somogyi településen élő hátrányos helyzetű család kap téli tüzelőt. Ma Jutába 22 köbméter keményfa érkezett a somogyi  erdőgazdaságtól. A tüzelőt az önkormányzat osztja majd szét. Azok kapják, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.

Már kora reggel pakolták a tűzifát az erdőgazdaság emberei, hogy időben megérkezzen az önkormányzatokhoz. A Sefag erdőterületeiről több mint 6000 köbmétert termeltek ki, ezt kapják a szociálisan rászorulók.

Somogyban 116 millió forint értékben kapnak hátrányos helyzetű családok szociális tűzifát. Ez dupla akkora összeg, mint amennyi egy évvel ezelőtt jutott.

Ennek ellenére a somogyi települések 90 százaléka nem kapott annyi fát, amennyit igényelt. Jutába 22 köbméter jutott, néggyel kevesebb, mint amennyit szerettek volna.

- Többen vannak, akiknek nincs tüzelője és máról holnapra gazdálkodik a tüzelővel. Ez a kevés mennyiség, amit szétosztunk a családok között sok esetben életmentő. Nagyon sok segítség, különösen az ünnepek előtt - mondta a jutai polgármester, Hivatal Nándorné.

Orsós Lajos most csak vékony ágakkal és papírral tud fűteni. Alig 50 ezer forintból él beteg párjával, tűzifára ebből már nem jut.

Az önkormányzatok napokon belül döntenek arról, hogy ki kaphat az ingyen fából. Így legkésőbb a hónap közepén már azzal gyújthatnak be a rászorulók.

 

 

Címkék: 117, millió, tűzifa, rászoruló, család, gazdaság, somogy