A tanulókat oktatják az egyik kaposvári pékségben. A cég már több mint 20 éve foglalkozik szakmunkásképzéssel.

- Látjuk első osztálytól kezdődően, hogy ki lesz az, aki megmarad és abból tudjuk építeni a céget, tehát abból tudunk építkezni, azokból a gyerekekből, akik kiválóan teljesítenek és a szakmát folytatni szeretnék - Ojtó Lajos, ügyvezető, Slendy Kft.

A tanulók közül a legjobbakat később főállásban alkalmazzák.

- Az iskolapadban nem tudjuk megtanulni. Itt a gyakorlaton megtanuljuk a szakmának a fortélyait, a különböző csínját-bínját. És itt jó mert pénzt is kapunk a gyakorlati munkákért - Sziva László, diák, Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakképző Iskola.

A szakmai konferencián felhívták a gyakorlati hellyel rendelkező cégek figyelmét a tanulószerződésekkel járó adózási előnyökre is.

- Lehetőség van arra, hogy azok a gazdálkodó szervezetek, akik szakképzési hozzájárulást fizetnek, ezeket a költésgeket, amik a tanulószerződésekkel kapcsolatban egy-egy tanuló miatt felmerülnek, a szakképzési hozzájárulási törvény és az ehhez kapcsolódó kormányrendeletben leírtak szerint visszaigényelhetik - Vass-Drubek Ágnes, szakképzési referens, NAK Somogy Megyei Igazgatóság.

Somogy megyében jelenleg csaknem 100 képzési hely közül választhatnak a fiatalok.

Címkék: középpontban, képzés, munkaerő, gyakorlat, gazdaság