bankautomata


A nyilatkozat tartalmát kormányrendelet határozza meg, amely a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg. A rendelet felsorolja, hogy a bankszámla tulajdonosának milyen adatokat kell megadnia ahhoz, hogy - csak egy - számlájáról a havi két készpénzfelvétel, legfeljebb 150 ezer forintig ingyenes legyen, egyben tartalmazza mellékletében a kitöltendő űrlapot is.

Az kérheti az ingyenes készpénzfelvételt, aki a 16. életévét betöltötte, Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik. Az űrlap aláírójának nyilatkoznia kell arról is, hogy tudomásul veszi: amennyiben jogosulatlanul él az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével, vagy a nyilatkozatban valótlan tartalmat közölt, a megjelölt pénzforgalmi szolgáltató jogosult az elengedett tranzakciós díjakat visszamenőleg egy összegben érvényesíteni.

A havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségéről szóló törvényt november elején fogadta el az Országgyűlés. Aki már februártól élne ezzel a joggal, annak január 20-ig kell nyilatkoznia, aki elmulasztja ezt az időpontot, az csak később válik jogosulttá erre.

Címkék: pénzfelvét, ingyenes, atm, automata, 2013, gazdaság