cukorkampány 1

Újabb cukorrépa-termesztőkkel kötne szerződést a Kaposvári Cukorgyár. A gyár ugyanis a jövőben akár több ezer hektárral bővítené a répa termőterületét. Mivel 2017-től megszűnhet a cukoripari kvóta, a mostaninál akár másfélszer több cukrot is termelhetne a Kaposvári Cukorgyár. A miniszterelnök tegnap kaposvári látogatásán azt mondta: az ágazat versenyképessé tételéhez az állam minden segítséget megad.  

Nemcsak cukorrépából, hanem afrikai nádcukorból is állítanak elő cukrot a kaposvári gyárban. A környéken ugyanis nem terem elég répa. Az üzem ezért újabb területeket, összesen kétezer hektárt vonna be a cukorrépa-termesztésbe. Ha pedig 2017-ben eltörlik a cukorkvótát, akkor ennél is nagyobb területről vásárolnának cukorrépát. Céljuk ugyanis, hogy kizárólag magyar alapanyagból dolgozzanak.

- Mi úgy gondoljuk, hogy jelen pillantaban 105 ezer 420 kvótával rendelkezünk. Ezt 2016-ig termelhetjük, ennél többet nem.  Viszont utána szeretnénk 150 ezer tonnára felmenni, ami azt jelentené, hogy 20- 22 ezer hektáron tudnánk répát termeltetni - árulta el a Magyar Cukor Zrt. Igazgatóságának elnöke, Bráth Zoltán.

Az ágazatot fejlesztené a miniszterelnök is. Orbán Viktor a tegnapi kaposvári silóátadáson emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltáskor még 12 cukorgyár működött Magyarországon. Az ágazat nyolcezer embernek adott munkát. Mára azonban mindössze egy, a kaposvári gyár működik és 75%-kal csökkent Magyarország cukor kvótája is, vagyis ennyivel kevesebb cukrot enged az Unió itthon előállítani. A kormányfő azt mondta: a cukoripart bővíteni kell. 2017-től hazánknak újból fontos szerep juthat Európa cukoriparában. Ehhez a kormány minden segítséget megad.

- A kormány úgy döntött, hogy a cukoriparnak juttatott állami támogatási rendszereket a jövőben is fent fogjuk tartani, annak érdekében, hogy önök sikeresek legyenek. Ez azt jelenti, hogy a magyar kormányzat támogat minden olyan fejlesztést, amely megerősíti a cukoripart és új munkahelyeket teremt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Ennek a répatermesztők is örülnek. Ha ugyanis megszűnne az állami és az uniós támogatás nem érné meg répát termelni.   

- Mivel a miniszterelnök bejelentette, hogy meg kívánja tartani a nemzeti támogatást is. És hát és harcba lendül az uniós támogatás megtartásáért. Így nemcsak tartható a cukortermelés, hanem bővíthető is számunkra - árula el az Agrária Zrt. vezetője, Pásztóhy András.

A Kaposvári Cukorgyár egyébként jövőre újabb 5 milliárdos fejlesztést tervez, amiből csomagolóüzemet és raktárakat építenének.

Címkék: termel, siló, nád, cukor, magyar, gazdaság