200 embert fog felvenni Kaposváron egy török érdekeltségű cég. Elsősorban az egykori NABI szakembereit szeretnék foglalkoztatni. A török befektető ugyanis az amerikai buszgyárat vette meg. A tulajdonos a Kapospont számára exkluzív interjút adott, amelyben elmondta: 7 és fél milliárd forintot fektetnek be. Brazília helyett választották Kaposvárt.

A Metyx törökországi gyárában úgynevezett kompozit műanyaggal dolgoznak, amellyel csak nagyon kevesen tudnak a világon. Az egykori NABI szakemberei a kevesek egyike. Ezért is szeretnének Kaposváron terjeszkedni.

"Nem volt a terveink között, vagy a költségvetésben egy magyarországi bővítés, de amikor láttam, hogy hogyan dolgoznak itt az emberek és mit állítanak elő, annyira izgatott lettem, hogy felülírtunk minden tervünket és a korábbi terveinket Braziliával kapcsolatban legalább két évvel odébb toltuk" – avatott be bennünket a részletekbe a Metyx tulajdonosa, Ugur Ustunal.

A török gyár nemcsak buszelemeket gyárt, szerintük sikerük ebben rejlik. Törökországon kívül Németországban, és Angliában is van már üzemük. Kaposváron pedig elsősorban szélerőműlapátokat gyártanának. A tulajdonos elmondása szerint ugyanis a szélenergia használata nagyon terjed. A lapátok pedig kompozit műanyagból készülnek.

Ez mentheti meg azt a csaknem kétszáz embert is, akik korábban a NABI gyárában dolgoztak. Ezért lobbizott elsősorban Kaposvár önkormányzata is.

„Az elmúlt hónapokat azzal töltöttük, hogy megpróbáljunk a NABI-ból elbocsátott embereknek munkát szerezni. Az amerikaiak korábban jelezték eladási szándékukat, ekkor bukkant fel a török befektető” - mondta stábunknak Kaposvár polgármestere, Szita Károly.

A tervek szerint 20-25 emberrel kezdenék meg a munkát Kaposváron. A tulajdonos stábunknak azt is elárulta, hogy 5 év alatt 7 és fél milliárd forintból fejlesztenék a gyárat. A későbbiekben pedig összesen 200 embert vennének fel.

A felvásárlással kapcsolatban a kaposvári polgármester, Szita Károly péntek délután tartott hivatalos sajtótájékoztatót.

Nézze meg videónkat:

Címkék: nabi, gyár, busz, Szita, gazdaság, kaposvár