brikett


Több somogyi település is fillérekből fűt idén télen. Kaposfőn faaprítékból, Ladon papírból készül a tüzelő. A brikettekkel nemcsak az önkormányzati épületeket tudják fűteni, jut a hátrányos helyzetű családoknak is. A tüzelők fűtőértéke közepes és jó minőségű fáéval vetekszik.

Megállás nélkül dolgozik a daráló Kaposfőn. Fanyesedék hoznak bele a közmunkások. A darálék pedig a brikettgyártó gépbe kerül, amit pályázati pénzből vásárolt az önkormányzat.

- Nagyon célszerű, szerintem az, hogy valaki megvásárolja és összevágja a fát meg beszállítás télen, ez sokkal olcsóbban éri meg - mondta Jónás János közmunkás.

Az alapanyag ingyen van. Az önkormányzat saját erdőiből és az erdészeti társaságoktól érkezik.

Ottjártunkkor a hivatalban dolgozók ruházatán is látszott, milyen meleget tud csinálni a brikett. Volt, aki rövidujjú ingben ült a gépe előtt.

Ladon is brikettet gyártanak. Itt azonban papírból.

- Először összetépkedik a papírt csíkokba, langyos vízbe beáztatjuk, szét kell tépkedni őket és bele kell rakni a hengerekbe. Ott kipréselik a vizet, így áll össze a brikett - mondta Takács Lászlóné. A téli tüzelő alapanyagát az iskolások gyűjtik össze, idén 30 mázsa papírt adtak a brikettgyártáshoz.

- Egy papírbrikett fűtőértéke egy közepes fűtőértékű tűzifának felel meg - árulta el Lad polgármestere, Pirosné Tamás Krisztina.

A brikettek egy része az óvodába kerül. Az ovisok a cserépkályha mellett álomországban élvezhetik a brikettek adta meleget.

Címkék: fűt, brikett, önkormányzat, spórol, meleg, somogy, gazdaság