Szita


2012. október 30-án, amikor napvilágot látott, hogy eltűnt egy 11 éves kisfiú, még mindenki abban reménykedett, hogy épségben előkerül, és csupán csak egy gyermeki csínyről van szó.



Aztán teltek a napok, és hiába indultak rengetegen a kis Bence keresésére, nem akadtak a nyomára. Így érkeztünk ahhoz a tragikus november 3.-ához. Aznap reggel az egész országot megdöbbentette a hír, hogy megtalálták Szita Bence holttestét.



Akkor még csak sejteni sem lehetett, hogy P. Erika és társai, milyen kegyetlenséggel végeztek szerencsétlen kisfiúval. Még aznap őrízetbe is vették a tetteseket, akik - ha másodfokon is helyben hagyják a tényleges életfogytiglani ítéletet - soha többé nem kerülnek szabadlábra.

A tragikus esemény után több megemlékezést is szerveztek, ahol rengetegen gyújtottak gyertyát a 11 éves kisfiú emlékére.



Aztán ismét teltek a napok, és végső búcsút vettek Bencétől. A Keleti-temetőben soha ennyi gyászoló nem volt még temetésen. Az ország minden szegletéből több mint 2 és fél ezren érkeztek, hogy elbúcsúzhassanak.



Az emlékezés hetei következtek ezután, hiszen a családnak már nem maradt más, mint az emlékek. A valamennyire begyógyult sebeket tépte fel ismét a hír, hogy lezárult a nyomozás és szép lassan a bíróság előtt nézhetnek szembe a kegyetlen gyilkosokkal.



Közben többen is emléket állítottak Bencének: több zenei alkotás is készült az emlékére, valamint Kálomista Gábor rendező a családdal egyetértve filmet is forgatott a történtekről. A film célja az volt, hogy kegyelettel és érzékenységgel dolgozzák fel a kisfiú történetét, mellyel modelleznék a kor társadalmi helyzetét is. A rendező akkor elmondta: az ezen munkálkodó stábot is megrendítette a történet, hiszen mindannyian gyermekes szülők.



Májusban aztán bíróság elé álltak a gyanúsítottak. A vád nyereségvágyból, előre kitervelten, és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés volt. A vádlottak csak egymásra mutogattak, felelősséget egyikük sem érzett magában, hogy felvállalja tettét.



Egy hónappal később ítéletet hírdetett a bíróság. Saját lelkiismeretének és a törvényeknek akart megfelelni a törvényszék, amikor ítéletet hozott a 11 éves kisfiú meggyilkolásának ügyében - indokolta Vadócz Attila bíró a Szita Bence-gyilkosság ítéletében hozott döntést. Mint ismert: tényleges életfogytiglanra ítélték mindhárom vádlottat a Kaposvári Törvényszéken elsőfokon. Természetesen mindhárom vádlott felmentésért fellebbezett az ítélet ellen.

A tettesek azóta is rács mögött sínylődnek, és várhatjuk a másodfok ítélethírdetését, ami remélhetőleg nem lesz enyhébb. De hiába a sok gyűlölködés és elfecsérelt szó, Bence tragédiáját azóta sem lehet felfogni.

Címkék: emlékezés, szita, gyilkosság, bence, ítélet, gazdaság