sírásó

(A kép illusztráció)

A november elsején érvénybe lépő temetkezési törvény kapcsán a szociális temetés intézményének bevezetése váltotta ki a legnagyobb vitát. Szakmai szervezetek ugyanis azt szerették volna elérni, hogy minden elhunyt után meghatározott pénzt kapjanak a rászorulók a társadalombiztosítótól, ami arra lett volna elég, hogy eltemessék szerettüket.

A kormány azonban ehelyett az ingyenes szociális temetést vezette be, amely szerint, a hozzátartozót nem terhelik költségek. Puskás Béla azonban leszögezte: az ingyen temetés sem ingyen temetés. Ugyanis három forrásból tevődik össze a kiadások az összege. Az állam biztosítja a koporsót, a sírjelet és a temetkezéshez szükséges kellékeket, ami nagyjából 30-36 ezer forintra tehető. A koporsókat a szegedi börtönben gyártják, melyeket egy erre a célra szakosodott vállalat szállít majd a temetőkbe. A hamvasztás díja azonban az önkormányzatot terheli. Ez a törvényi meghatározás szerint maximum 10 ezer forintra rúghat. A harmadik költségviselő pedig a temetőüzemeltető – mondta a Somogy Temetkezési Kft. igazgatója, Puskás Béla kedd esti Fórum című műsorunkban.

Az előírás szerint a fenntartó minden köztemetőben köteles külön parcellát kijelölni a koporsós vagy urnás szociális temetésre. Kaposváron az önkormányzat a déli temetőben jelölte ki a szociális parcellát, amelyet már korábban kiexhumált a temetőüzemeltető.

A szociális temetést az elhunyt hozzátartozói kérhetik az önkormányzattól 2014. január 1-jétől. Először be kell jelenteni a szociális irodánál, ahol elmondják a felvételeket, A hozzátartozónak vállalnia kell, hogy ő vagy akit felkért, közreműködik az elhunyt temetésre való előkészítésében (mosdatásában, felöltöztetésében), a sír kiásásában és visszahantolásában, a koporsó vagy az urna szállításában a temetőn belül, továbbá a sírba helyezésben vagy az urnaelhelyezésben. A szerszámokat az üzemeltető biztosítja, jelképes összegért pedig erre kauciót kell tenni – mondta Puskás Béla. Hozzátette: a temetőüzemeltető természetesen felügyeli és felkészíti a hozzátartozókat erre az eseményre. Kimérik a sírt és megmutatják azt is, hol kell ásni.

Ha a szabályokat nem tartják be a hozzátartozók, le kell állítani a munkálatokat, és minden költséget a családnak kell megfizetnie.

A temetkezési kft. igazgatója szerint azonban van egy jól működő, másik megoldás is. Ugyanis ha valaki ezeket a feladatokat nem tudja, vagy nem szeretné vállalni, köztemetést is kérhet. Ilyenkor annak a költségét az önkormányzat megelőlegezi, melyet a hagyatékra ráterhelnek, később pedig vissza kell azt fizetni.

A törvény az urnák hazavitelét is szabályozza. Ennek értelmében jövő hónaptól ugyan továbbra is haza lehet vinni az urnákat, azonban ehhez különböző feltételeknek kell megfelelni. A közvetlen hozzátartozóknak hozzá kell járulni ahhoz, hogy az igénylő hazavihesse a hamvakat, akinek pedig vállalni kell,  hogy otthon egyfajta magánkegyeleti helyet létrehozni, és  biztosítja annak elérését. Ugyanis kegyeletsértésnek minősül, ha valaki nem tudja leróni kegyeletét a szerettei iránt. Szakemberek úgy vélik: ez visszatartó erő lehet azok számára, akik eddig anyagi okokból vitték haza szeretteik hamvait. Kaposváron egyébként már régóta adott a lehetőség az urnák jelképes elhelyezésére, addig míg tisztességgel el nem tudják helyezni az elhunytat – mondta a Somogy Temetkezési Kft. igazgatója, Puskás Béla.

Hozzátette: az elmúlt évek kimutatásai szerint főként anyagi okokból viszik haza szeretteik hamvát. Tavaly csak Kaposváron 187 urnát vittek el a rokonok, ez megdöbbentően nagy szám. Ennek egy részét később pedig titokban visszavitték a temetőbe.

A jogszabály több változtatást is tartalmaz a temetőkre és a temetkezésre vonatkozó rendelettel összefüggésben is. Egyebek mellett pontosítja a sírboltokra, urnafülkékre vonatkozó szabályokat, továbbá felhatalmazza a temetők üzemeltetőit, hogy a temetőszabályzatnak nem megfelelő sírjeleket megszüntesse. Emellett egyszerűsíti a lezárt temetők, parcellák újbóli használatba vételét is.

Címkék: béla, puskás, sír, temetés, törvény, gazdaság