offshore cgek 1028.jpg


Több millió forintot bukhatnak a figyelmetlen somogyi cégek. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ugyanis eljárást indít azon vállalkozások ellen, amelyek harmadszori felszólításra sem tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Kaposváron ez csaknem 40 céget érint. A nyilatkozatokra az átláthatóság miatt van szükség. Amelyik cég elmulasztotta az adatszolgáltatást, annak kamatostul kell visszafizetnie a támogatást.

Az e-mailjeit bújja Debity József, az Erdőgép Kft. ügyvezetője. Cégük is felkerült a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség feketelistájára. Korábban eszközpark bővítésre pályáztak, nyertek is több millió forintot. A cég vezetője azt mondja: nem is tudta, hogy adatot kellett volna szolgáltatniuk, mert nem kaptak megkeresést az ügynökségtől.

- Biztosan reagáltunk volna erre a dologra, hiszen a pályázati támogatás egy GOP-os pályázat alapján, több mint 3 millió forint, és ennek az éves kamataival együtt elég sok pénzt jelentene, ha vissza kellene fizetni - mondta az Erdőgép Kft. ügyvezető igazgatója, Debity József.

Több somogyi cég is felkerült a nyilvános listára. Kaposvárról: 39, Siófokról: 12, Marcaliból: 3, Nagyatádról: 2, Barcsról pedig egy. A listán csak azok a cégek és civil szervezetek szerepelnek, akik október 26-ig a harmadik felszólítás ellenére sem vették át az úgynevezett átlathatósági nyilatkozatot.

offshore cgek 1028.avi_snapshot_00.48_[2013.10.28_18.10.33].jpg


- Élünk a gyanúperrel, hogy nem átlátható szervezetek, hiszen valószínű, hogy ebből kifolyólag nem válaszoltak a harmadik felszólításra sem. Ezekkel a cégekkel szemben a NFÜ a mai nap folyamán kezdeményezte az elállást a korábban megítélt támogatási összeg erejéig, illetve azt kamatokkal terhelve - tájékoztatott a fejlesztéspolitikáért felelős helyettes államtitkár, Csepreghy Nándor.

A listára több olyan somogyi vállalkozás is felkerült, amely adott be nyilatkozatot a fejlesztési ügynökségnek. De akadt olyan is, aki pályázatíró cégen keresztül nyert támogatást, amely azóta azonban megszűnt, így az nem küldhetett nyilatkozatot. Azok a cégek, amelyek így korábban közvetítőn keresztül nyertek támogatást, az NFÜ ügyfélszolgálatán kell segítséget kérniük.

A visszautalt támogatási pénzekből újabb projekteket finanszíroz majd a Fejlesztési Ügynökség.

Címkék: offshore, milliót, buknak, bürökrácia, cég, somogy, gazdaság