bankautomata


Elmondta, hogy az Országgyűlésnek még pénteken benyújtják az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét garantáló egyéni képviselői indítványt, amelyet a tervek szerint november 11-én fogad el a parlament, a kihirdetése pedig november 21-ére várható, így "lesz két hónap alkalmazkodási ideje a pénzintézeteknek". A kormánypárti politikus szerint ez elegendő a működési feltételek megteremtéséhez.

A részletekről szólva a frakcióvezető kifejtette: a jogszabály minden 16 évesnél idősebb magyarnak biztosítja, hogy havonta kétszer, összesen 150 ezer forint készpénzt ingyenesen felvegyen a folyószámlájáról bármely pénzkiadó automatánál. Akik nem rendelkeznek bankkártyával, de van folyószámlájuk - folytatta -, ezt a jogot 2014 végéig a számlavezető pénzintézetnél gyakorolhatják.

Mindenki csak egy bankszámla esetén élhet az ingyenes készpénzfelvétel jogával, e számlát pedig 2014. január 20-ig írásban meg kell nevezni és be kell jelenteni a számlavezetőnél - közölte, hozzátéve, hogy "a visszaélések elkerülése végett" a bankoknak is előírnak bejelentési kötelezettséget és közös adatbázist, amelyet a jövő év végéig kell létrehozniuk.

A javaslat azt is kimondja: a benne szereplő fogyasztói jog nem ad felhatalmazást a bankoknak arra, hogy az ingyenes készpénzfelvétellel összefüggésben bármilyen költségnövekedést áthárítsanak. Ennek ellenőrzésére jogosult lesz a pénzügyi felügyeleti jogosítványokat is gyakorló Magyar Nemzeti Bank - jegyezte meg. A politikus külön is felhívja majd Matolcsy György jegybankelnök figyelmét arra, hogy ennek megfelelően folyamatosan ellenőrizzenek a következő év első hónapjaiban.

A banki költségek drasztikus emelkedése elsősorban az alacsony keresetű családokat érintette hátrányosan, így az ingyenes készpénzfelvétel lehetősége nekik kedvez igazán - hangsúlyozta Rogán Antal.

Címkék: antal, készpénzfelvét, jön, rogán, ingyen, gazdaság