bujdosó pincészet


„Én nem szeretem ezt a kifejezést, akárcsak a terméskorlátozás és a borász szó használatát”- mondja Bujdosó Ferenc, a Bujdosó családi pincészet vezető borásza, aki például a Matacs   dűlőjének minden egyes szőlőtőkéjét úgy ismeri, mint a tenyerét, optimális érettségben kézzel szüreteli – a másodtermést nem beszüretelve –,  fahordóban erjeszti és finomseprőn tartva készíti. A Bujdosó egyedi borok, mint a Nemere, a Matacs, a Csiriptető, és az Aranyhíd is ezzel az eljárással készülnek.

A Bujdosó Pincészetnél a szüreti munkálatok még javában tartanak. A hirtelen jött hideg időjárás nem ártott a szőlőiknek, sőt inkább segített, mivel most gyönyörűen látszik, hova nem érdemes szőlőt telepíteni: a hideg helyeken a leveleket megperzselték a fagyos hajnalok.

A friss fehérek és az első rozék gyönyörűek lettek. Új borukat, az Irsai Kapitányt (Irsai Olivér) mostanság palackozzák, de a Csomóra (Sauvignon Blanc) és a Mentőövre (Rosé) sem kell már sokat várni. Ismét lesz Iránytű (Szürkebarát), ami 2012-ben kimaradt az extrém magas alkoholtartalma miatt.  A Rosecconál még kérdéses az alapbor, mert gyönyörű a Pinot Noir-Cabernet is és a tiszta Merlot rozé is. Még az is előfordulhat, hogy a kettőt házasítják. A Chardonnay, ami a Nemere 13 gerincét adja, már kierjedt, a Matacs viszont még „pöncörög”. A jövő tavaszi új dűlőválogatásuk, a Csiriptető Olaszrizling most „indul”, a Sextáns Rajnai egy része pedig szintén hordóban erjed már.

A szüretelés mellett nem sok idejük marad másik szenvedélyükre, a vitorlázásra. Ennek ellenére a Siódoki Évadzáró versenyen, Almádiban a Köd Kupán, már a Pannónia 70-es cirkálóval indulnak. A hajóval a hétvégén ismerkedtek Balatonboglárra vitorlázva.

Az alábbi videóban Bujdosó Ferenccel beszélgetünk:

A Bujdosó Szőlőbirtokról és a Pincészetről:

A nagy hagyományokkal rendelkező Bujdosó család a Balaton déli partján gazdálkodik. A változatos somogyi dombság legszebb dűlőin Viszipusztától a holládi Bari-hegyig a legmodernebb technológiát is alkalmazva összesen nyolcvankét hektár szőlőt művelnek. Bujdosóék 1972-ben telepítették az első hold szőlőt. Csak és kizárólag saját szőlőalapanyaggal dolgoznak, abból is a válogatott legszebb, legminőségibb tételekből termelik a bort.  Az elmúlt két évtizedben szőlőterületek rekonstrukciójával, és új telepítésekkel, valamint a művelési módok korszerűsítésével alapozták hosszú távú céljaikat. Mivel a termőhelyek tulajdonságai, adottságai döntően meghatározzák a szőlő értékeit, a tudatos, több évtizedes munka eredményeként minőségi szőlőt termelhetnek. Ennek eredményeképp termékpalettájuk között ma már prémium szegmensnek szánt borok is megtalálhatók.

A szőlőterület kétharmada fehérszőlő. Legjelentősebb fajták a Tramini, a Királyleányka, a Szürkebarát és az Olaszrizling, de jelentős területen termesztenek Chardonnay, Irsai Olivér és Sauvignon Blanc fajtákat is. Legfontosabb kékszőlőik a Merlot, a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc és a Pinot Noir. A Balaton közelsége okán a család mindig is kötődött a tóhoz, többek közt aktívan vitorláznak is. Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek közt a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról nevezték el.

Címkék: Bujdosó, pincészet, borász, szőlő, vitorlás, gazdaság