Adómentessé teszi a kormány az elengedett kölcsönöket. Ezzel arra ösztönzik a bankokat, hogy engedjék el a hitelek egy részét, így a pénzintézetek és az adósok is sokat nyerhetnek. A bajba jutott embereknek ugyanis a jövőben nem kell 16 százalékos személyi jövedelemadót fizetni, a bankoknak pedig egészségügyi hozzájárulást. A kormány egyébként augusztusban már adómentessé tette azokat az ingatlanfedezettel terhelt hiteleket, amelyeket elengedtek a bankok. Ezt a lehetőséget most az összes hitelre kiterjesztik.

varga mihály


A banki intézkedések elmaradása esetén a kormány kész olyan jogszabályt alkotni, amely a devizában eladósodottak számára a jelenleginél alacsonyabb, hosszú távon is kiszámítható törlesztőrészletet eredményez a jövőben - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a parlamentben a jövő évi költségvetési törvényjavaslat vitáját megnyitó expozéjában.

A nemzetgazdasági miniszter felidézte: a kormány arra kérte a bankokat, hogy 2013. november 1-jéig módosítsák a szerződéseket, és tegyenek lépéseket a törlesztőrészletek csökkentése érdekében.

Az eddig megtett lépések már 350 ezer adósnak nyújtottak jelentős segítséget: a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével 170 ezer adós élt, az árfolyamgátba további 170 ezren léptek be, valamint a Nemzeti Eszközkezelőnek is már 11 500 ingatlant ajánlottak fel - emelte ki Varga Mihály, hozzátéve ugyanakkor, hogy vannak, akik eddig nem tudták kihasználni a mentőprogramok nyújtotta lehetőségeket.



Címkék: mihály, varga, deviza, hitel, segítség, kormány, gazdaság