somogyfajszi halastó

A Somogy Természetvédelmi Szervezet 800 hektárnyi területén számos védett növény és állatfaj él. Megtalálható a kosbor és a fekete kökörcsin is. Ritkaság, hogy valahol egy helyen 30 ezer tő is található, mint itt. A térségben fészkel a fehér és a fekete gólya, a réti sas és a cigányréce is. Utóbbiból már csak 3-4 példány. Ezek a ritka élőlények évek óta egyre kisebb számban fordulnak elő, mert természetes élőhelyük folyamatosan szűkül.

- Az újonnan kialakított halastavak, etetőtóként fognak szolgálni a jövőben és bízunk abban, hogy sikerül új táplálkozási területet biztosítani a fokozottan védett fajoknak - tájékoztatott a projektvezető, Mille János.

A fehér gólya is kedveli ezeket a fás legelőket, de egyre kevesebb tér vissza belőlük is minden tavasszal. Míg 10 évvel ezelőtt 330 pár fehér gólya fészkelt Somogyban, addig idén már csak 250, közülük pedig minden 10. elpusztult.

- Eltűnnek a legelők, a háziállatok, a legeltetési kultúra, ezt , visszahozta a szürkemarhát, a pásztorkultúrát, legeltetés folyik - mondta a Somogy Természetvédelmi Szervezet elnöke, Tömösváry Tibor.

A Somogy Természetvédelmi Egyesület ezt a folyamatot szeretné megállítani. Itt éppen egy halastó medrét ássák. A közeli patakokból vezetik majd ide a vizet, amelybe halakat is telepítenek, így újra lesz mit enniük a madaraknak. A több mint 400 millió forint uniós forrásból a nem őshonos fajokat is szeretnék ezeken a területeken visszaszorítani. A munkákkal másfél év múlva végeznek.

Címkék: halas, kihalás, szélén, somogyfajsz, , gazdaság