A következő adóbevallásnál ugyanis már az egészséghbiztosítási és a nyugdíjjárulék terhére is igénybe vehető.

Eddig csak a személyi jövedelem adót csökkenthette a családi adókedvezmény attól függően, hogy ki hány gyereket vállal. Az alacsony keresetűek ezért eddig nem tudták a kedvezményt teljes egészében kihasználni, amely akár havi 206 ezer 500 forintot is elérheti gyermekenként. Ezen változtatnak jövőre, így a kormány számításai szerint 53 milliárd forinttal több marad a családoknál.

- Levonhatják a 7 százalékos egyéni egészségbiztosítási járulékból, illetve a 10 százalékos nyugdíjjárulékból. Ez azt jelenti, hogy az adómegtakarítás bruttó bér 16 százalékáról 33 százalékra emelkedik - tájékoztatott Giro-Szász András kormányszóvívő.

Két gyerek és bruttó 90 ezer forintos kereset esetén csaknem 6 ezer forint, 110 ezer forintos jövedelmnél  két és fél ezer forint megtakarítás várható. Három gyermek és 200 ezer forintnál pedig már 34 ezer, 400 ezres fizetésnél 35 ezer forinttal több marad. A megyében csaknem 5200 olyan család él, ahol három, vagy több gyermek született. Somogyban a családi adókedvezmény 2010-es bevezetése után már csaknem 24 ezren vették igénybe az adóalap csökkentés lehetőségét. Tavaly már többen.

- A bevallást benyújtók közül összesen 26330 élt a családi adóalap kedvezmény lehetőségével, ez összegszerűségét tekintve azt jelenti, hogy 912 ezer forintot vettek igénybe személyenként - mondta a NAV Somogy Megyei Igazgatóságának sajtóreferense, Fülöp Eszter.

A kormány a kisgyerekes anyák munkába állását is megkönnyítette. Annak a munkaadónak, amelyik kismamát vesz fel, két évig nem kell utána járulékot fizetnie, és a harmadik évben is csak a teljes teher felét kell a munkaadónak vállalnia.

Címkék: kibővítik, családi, kedvezmény, állam, pénz, adó, gazdaság