tüzifa Kaposvár segély

Dupla mennyiségű tűzifát osztanak szét idén a szociálisan rászorulóknak. Somogyban már több család várja a támogatást, enélkül nem tudnák átvészelni a telet.

Az önkormányzatok holnapig jelezhetik, hogy mennyi fát igényelnek a kormánytól. A polgármesterek azt mondják sokan állnak sorba segítségért.

Három köbmétert tudtunk venni… - ennyi jutott egész télre  a jutai asszonynak. Lányával és unokájával él együtt. Ha nem kapnak segítséget, ezt kell beosztaniuk. A nagymama az egyedüli pénzkereső, közmunkásként dolgozik.

- Ha nagyon mindent számolunk olyan nyolcvanezer forintból, abból lemegy a rezsi, nem sok minden marad - árulta el Bognár Lajosné.

László a szerencsések közé tartozik, ő tavaly csaknem egy köbméter fát kapott az önkormányzattól. Szüksége is volt rá, albérlete felemészti fizetése felét.  

- Idén is számítunk a segítségre, minimálbérből élek, egyedül nevelem a gyerekemet, a fennmaradó pénz már nem lesz elég arra, hogy tűzifát vegyek - mondta Kalányos László.

2 ezer forint, amit az önkormányzatnak be kell fizetnie az államkincstárba és a fuvart is nekik kell állni. Ezzel kell hozzájárulnia idén az önkormányzatnak a szociális tűzifa programhoz. Idén erre a célra kétszer annyi pénzt különített el a kormány. Országosan összesen kétmilliárd forintot. Erdei köbméterenként nettó 13 ezer forint, lágy lombos fafajta esetében 7300 forint támogatást igényelhetnek a holnapi határidőig.

- Mi is leadtuk az igényünket, 28 köbméter fára, ez nagyon kevés, úgy gondolom a belügyminiszter felé jelzem, hogy van egy hátrányos helyzetű szőlőhegy külterületünk is és remélem ezt a 28 köbmétert megkapjuk - tájékoztatott a jutai polgármester, Hivatal Nándorné.

A jutai önkormányzattól csak az kaphat fát, aki szociálisan rászoruló és lakhatási támogatásban részesül. A feltételek településenként változnak, mivel erről az önkormányzatoknak kell rendeletben határozniuk. Tavaly Somogyban csaknem 3600 köbméter fát kapott csaknem 3400 rászoruló 56 millió forint értékben.

Címkék: rászoruló, ingyen, tűzifa, pályázat, segítség, gazdaság