deviza


- 8 millió forint hitelt vettünk fel, és kiszámoltuk, hogy 19 évre 20-22 millió kell visszafizetnünk - emlékszik vissza Kertész Miklós.

A Kertész házaspár 2007-ben vett házat devizahitelből. A havi törlesztő részletük rövidesen 50 ezerről 150 ezer forintra nőtt, ezt pedig már nem bírták fizetni.

- Próbálkoztunk az OTP-hez bemenni, leveleket írtunk, hogy ennyi kölcsönt nem bírunk el, emeljék meg, de ne így. A válasz az volt, hogy 6 hónapig minden pénzünket letiltották - tette hozzá Kertész Miklósné.

A házaspár Lehmann György ügyvédhez fordult segítségért, aki a napokban megnyerte a pert a Pécsi Ítélőtáblán. Ott kimondták: ez a szerződés tisztességtelen, mert az adós nem ellenőrizheti, mi alapján emelkednek a törlesztőrészletek.

- A jegybanki alapkamat változása, meg a pénzpaci feltételek, meg a forrásköltség biztosítása- ezek olyan fogalmak, amik az adós számára felfoghatatlanok, ellenőrizhetetlenek és tisztességtelenek - válaszolta Léhmann György, ügyvéd.

A szerződést nem semmisítette meg az ítélőtábla, de Kertészéknek a szerződéskötéskor fennálló kamatok és költségek szerint kell fizetniük.
Az ítélet Róna Péter közgazdászt igazolta. Korábban a Kapos Televízó Fórum című műsorában arról beszélt, hogy a devizahitelek hibás termékek, és a kukában lenne a helyük.

- Ebből az következik, hogy az adósnak a tartozása nem lehet más, mint az a meghatározott összeg, amelyet a bank ténylegesen a rendelkezésére bocsájtott - mondta el Róna Péter közgazdász.

Csalódott devizahitelelesek tömegei tüntettek korábban a Fővárosi Ítélőtábla előtt. Akkor is egy OTP-s hitelszerződésről szóló jogerős ítélettől várták az adósok, hogy az majd az ő szerződésük megítélésére is hatással lesz. Lehmann György szerint a mostani jogerős ítélet után az igazságügyminiszter közérdekű pereket indíthatna a devizahitelesek érdekében, de valószínűnek tartja, hogy a kormány és a bankok novemberi megegyezése felülírja ezt a lehetőséget.

Közben az OTP délután közlemény adott ki, amelyben emlékeztetnek arra, hogy Magyarországon nincs precedens jog, ezért a pécsi ítéletből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. A konkrét ügyben pedig a Kúriához fordulnak felülvizsgálatért.

Címkék: pert, hitelesek, léhmann, róna, nyert, deviza, gazdaság