Erről Hidvégi József (Fidesz) polgármester tájékoztatta az MTI-t hétfőn. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség késedelmes kifizetései és egy jelentős - az esélyegyenlőség miatt kötelező - műszaki tartalomváltozás (liftépítés) miatt csúszik újfent a fonyódi városközpont fejlesztési projekt befejezése.

Fonyód még 2008-ban nyert 381 millió forintos uniós támogatást a célra, amelyhez a város 117 millió forintos önerőt, a bevont magánvállalkozás pedig további közel 60 millió forint biztosítását vállalta. A beruházásnak az eredeti elképzelések szerint 2010-re kellett volna megvalósulnia, azonban az előző kormány a támogatói döntést követően nem írta alá a támogatási szerződést, így a projekt ténylegesen csak a 2010 októberében kezdődhetett el.

Két évvel ezelőtt a kivitelező céggel szemben indult felszámolási eljárás egy ügyvédi hiba miatt, ez akasztotta el hónapokra a programot. Időközben megépült a projekt számos eleme - terek, játszóterek, parkolók -, megújultak belvárosi utcák, és szabadtéri színpad létesült a kikötőben, azonban a két legnagyobb beruházás újra elakadt.

Többszöri módosítás után a fejlesztési ügynökségtől újabb haladékot kapott az önkormányzat a beruházás befejezésére, mivel önhibáján kívül nem tudta a legutóbbi, augusztus végi határidőt tartani.

A program önkormányzati része 77 százalékos, a másik, magánvállalkozó által megvalósuló áruház-építési része pedig 50 százalékos uniós támogatásban részesült, azonban az idő múlásával mintegy 15 százalékkel emelkedtek a költségek, amit a projektgazdáknak kell állniuk.
Várhatóan november végén adják át a régi bíróság átépítésével elkészülő, a környék legszebb kulturális központjává váló új művelődési házat.

A balatoni kisváros azért is várja ezt az eseményt, mert 30 éve méltatlan a város kulturális életéhez a jelenlegi művelődési háza - fogalmazott a polgármester.

A projekt másik nagy eleme, az ötvenéves Balaton Áruház átépítése és négy szintes üzletházzá fejlesztése is finiséhez érkezet. Az új határidő szerint jövő év április végéig kell elkészülnie, az öt éve tartó városfejlesztési program záróakkordjaként.

Forrás: MTI

Címkék: visszavonva, halasztás, támogatás, fonyód, balaton, gazdaság