tűzifa

A kormány a jövőben a fával fűtőket is segítené a rezsicsökkentéssel. Valamint még idén duplájára emelik a szociális tűzifaprogram támogatási összegét.

Megállás nélkül fűrészelnek, hasogatnak ezen a kaposvári fatelepen. Évente csaknem 2000 köbméter tűzifát vesznek tőlük. Idén a hűvös idő miatt előbb kezdték el keresni náluk a téli tüzelőre valót.

A legtöbben a keményfákat keresik, annak ugyanis jobb a fűtőértéke.

Egy erdei köbméterért 24 ezer forintot kérnek az egyik telepen. A vevők többsége már nem egész télre, egyszerre inkább csak pár köbméter tűzifát vásárol.

Egyre többeknek jelent nehézséget az, hogy elegendő fát vegyen. A kormány ezért a hétvégén bejelentette: a fa és a szén árának csökkentésén is dolgoznak. A rezsicsökkentésért felelős miniszterelnöki megbízott pedig arról beszélt a Hír TV-nek, hogy idén megduplázzák a szociális tűzifaprogramra adható keretet.

- Most hozza meg az új rendeletét a belügyminiszter, kétszer annyi pénz áll rendelkezésre, amit tavaly felhasználtak. Tavaly 970 millió forintot, idén pedig 2 milliárd forint fog rendelkezésre állni - mondta a Fidesz rezsicsökkentésért felelős biztosa, Németh Szilárd.

A fára pedig szükség lesz, nem várható felmelegedés a következő napokban.

- Folytatódik az átlagosnál változékonyabb, hűvösebb időjárás. A hajnali órákban lehetnek 0 fok körüli értékek - mondta a KaposPont időjósa, Szalinay Tibor.

Holnaptól akár talajmenti fagyokra is számíthatunk, a jövő héten pedig az átlaghőmérséklet napközben 15 fok körül alakul. A komoly lehűlés október elején érkezik.

Címkék: tűzi, fogy, viszik, somogy, gazdaság